Framtidens grönsaker
Period: 7.1.2025 - 31.3.2027
Content:
Målsättningen med projektet Framtidens grönsaker är att utveckla den Österbottniska växthusproduktionen genemot framtida konsumentbehov. Genom att skapa kundorienterad produktion kan växthusproduktionen minimera risker från omvärlden. Projektets kärmål är: a) utveckla Österbottens växthusproduktion gentemot det framtida konsumentbehovet i Finland b) identifiera det framtida konsumetbehovet inom växthusproduktionen c) stöda aktörer inom växthusproduktionen att möta det framtida behovet d) stärka samarbetet mellan studerande och näringslivet. Aktiviteterna innefattar seminarier, trendanalys, konsumentanalys genom enkät och fokusfruppintervjuer, utredning av hinder och möjligheter inom producent- och handelsledet genom djupintervjuer, innovationsverkstäder för packerier, producenter och studerande, skapa en guide där slutresultatet sammanfattas.
Projektet drivs av Yrkeshögskolan Novia (Institutionen för företagsekonomi och institutionen för bioekonomi) tillsammans med Hanken - Svenska handelshögskolan (Institutionen för marknadsföring) och i samarbete med Österbottens svenska producentförbund r.f., Andelslaget Närpes Grönsaker, Botnia Grönsaker Ab samt Vasa Grönsaker Ab.
Focus area: Bioekonomi och hållbart nyttjande av naturresurser
Campus: Raseborg
Financers: Europeiska landsbygdsfonden (EJFLU) 2023–2027
Project manager: Heidi Barman-Geust
Partners: Hanken, Österbottens svenska producentförbund rf., Andelslaget Närpes Grönsaker, Botnia Grönsaker Ab, Vasa Grönsaker Ab.