Terese Westerlund, agrolog (YH)

Berätta om din bakgrund!

Jag heter Terese Westerlund och kommer från Karis, Raseborg. Jag har tidigare studerat vid Karis-Billnäs gymnasium (KBG) och tog studenten år 2014. Samma vår sökte jag in till Åbo Akademi och på sommaren fick jag reda på att jag kommit in till Nordisk etnologi. Under denna sommar arbetade jag på ett jordbruk i Svartå där bonden odlade potatis, spannmål och lök. Jag stormtrivdes med arbetet på gården och när hösten närmade sig så kändes det vemodigt att lämna arbetet och gården även om jag kommit in till ÅA och hade en studieplats tryggad.

Therese Westerlund

Första veckan som studerande kändes okej, men när andra veckan satte fart och jag gick på mina första föreläsningar  märkte jag att ämnet och universitetsstudier inte var inte min grej.

Vilsen i alla val och i att jag inte visste vad jag ville så började jag jobba på en R-kiosk. Under den tiden funderade jag på vad jag egentligen vill göra. Varje gång jag funderade på vad jag tycker om så gick tankarna tillbaka till mitt sommarjobb på gården i Svartå. På våren 2015 tog jag tjuren vid hornen och bestämde mig för att söka in till agrolog vid Novia i Raseborg.

Hur är det att studera i Raseborg? / Varför valde du att bli agrolog?

Att studera i Raseborg låter säkert väldigt tråkigt då själva Raseborg inte är en storstad precis, men faktum är att Kåravdelningen i Ekenäs är aktiva och ser till att det finns program att gå på varje onsdag. Dessutom ordnar agrologernas ämnesförening Skuffis också sportevenemang på måndagar och terapi på tisdagar - där vi träffas och umgås, spelar biljard eller brädspel. Det finns helt enkelt alltid något att göra vid sidan om studierna bara man själv är aktiv och har intresse att göra något.

Ekenäs (som är en del av Raseborg) är också en helt okej stad att bo i; här finns flera gym, en simhall, en bowlinghall, en biograf samt flera caféer och restauranger. Här finns det mesta man kan tänkas behöva och som grädde på moset är Ekenäs en väldigt vacker stad. Som agrologstuderande lämpar sig också Raseborg som studieort eftersom skolan har många kontakter med gårdar av olika slag i närheten. Exempelvis på Västankvarn Gård gör vi praktiska uppgifter både på åkern, i maskinhallen, i skogen och i ladugården.

Mitt val att studera till agrolog vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg har visat sig vara rätt. Jag stormtrivs med studierna och får mycket ut av undervisningen. Jag samlar på mig teoretisk fakta och lär mig nya saker varenda gång vi utövar någon praktisk uppgift.

Hur är det att studera till agrolog?

Men studier är inte alltid en dans på rosor. Personligen har jag exempelvis fått kämpa lite hårdare med praktiken än vad mina klasskamrater behövt göra eftersom jag inte kommer från en gård och aldrig hade suttit i en traktor förrän jag började studera här. Men nu har jag arbetat med både traktorer, tröska och med produktionsdjur och hungrar efter mera erfarenheter och kunskaper inom mitt ämnesområde - man kan om man vill!

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag ser ljust på min framtid! Jag hoppas att jag år 2019 utexamineras som agrolog med mycket erfarenheter och kunskap i mitt bagage, att jag stolt kan lämna in arbetsansökning till en gård i Finland eller utomlands och bygga vidare på mina kunskaper och fortsätta knyta kontakter till människor inom samma bransch som jag. Största drömmen är trots allt att en dag kunna bygga upp en gård och producera nötkött, fårkött och nischgrödor som bär och grönsaker eller någon åkergröda som lin eller kummin. Drömmarna är många och vägen till att uppfylla drömmarna är lång, men jag har valt att studera till ett yrke med framtid - så ingenting är omöjligt!

Läs mer om utbildningen här.