Sebastian Pada, tradenom (YH), företagsekonomi

Visste du att du kan studera företagsekonomi och bliSebastian Padatradenom från Yrkeshögskolan Novia? Studierna innehåller en bred företagsekonomisk grundkompetens, och sedan kan du välja din inriktning. I Vasa kan man välja att specialisera sig på ekonomiförvaltning, internationell handel eller justitieförvaltning. Ekonomiförvaltning är för dig som är intresserad av siffror och företagets ekonomi. Väljer du internationell handel studerar du internationalisering ur många olika perspektiv. Inriktningen justitieförvaltning är för dig som är intresserad av juridiska frågor. Den genomförs i samarbete med VAMK och är en språkbadsutbildning, där man studerar en del på finska.

Varför valde du att studera till tradenom (YH)?

Så här svarar första årets studerande Sebastian Pada om varför han valt att studera företagsekonomi: ” För mig var det egentligen ett väldigt lätt val. Redan under gymnasietiden visste jag att innerst inne ville jag bli företagare. Men det är ju ganska svårt att bli företagare utan någon som helst inblick i hur ett företag fungerar, visst lär man sig det mest grundläggande i gymnasiet och av att vara ute i arbetslivet men företagandet medför också risker. Därför är utbildningen väldigt viktig, eftersom man då kommer att ha andra möjligheter utöver att bli företagare. Tradenomerna från Novia är väldigt attraktiva ute i affärslivet eftersom vi lär oss hur det går och ska gå till i praktiken.

Jag själv driver företag vid sidan av studierna och varje dag lär jag mig nya saker som jag kan implementera i mitt företag. Jag går första året på Novia och kommer välja ekonomiförvaltning som inriktning! ”

Hur är Vasa som studiestad?

Vasa är också en riktig studiestad med ett rikt studieliv. ”Förutom alla roliga fester där man lär känna många nya vänner och kanske även framtida arbetskollegor så har Vasa enligt mig allt jag söker i en studiestad. Förmånliga gym, många olika caféer och studierabatt på Vaasan Sports hemmamatcher, kan man behöva mer än så?  Jag kommer inte på någonting som jag skulle vilja göra men som inte går att göra här i Vasa. En annan fördel med Vasa som studiestad är att man inte bara går på sin egen skolas fester utan man kan delta på ÅA:s och Hankens sitzar till exempel och på det viset lära känna människor från andra skolor. Fastän corona härjat så har föreningarna kunnat ordna digitala sitzar via Streamingkanalerna Twitch och YouTube, vilket faktiskt har varit riktigt roligt! Allt går om man vill så att säga!”

 

Här kan du läsa mer om utbildningen.