Ronja Tarkkonen, socionom (YH)

Bakgrund ronjatarkkonen

Jag heter Ronja Tarkkonen och studerar andra året till socionom (YH). Jag är hemma från Lovisa och före Novia gick jag i Borgå Gymnasium. Jag är väldigt intresserad av djur och älskar att spendera tid med vänner.

Berätta om ditt val av studier!

Jag har alltid vetat att jag kommer vilja jobba med människor. Som person är jag öppen och mycket social och därför tyckte ja socionom skulle vara perfekt för mig. Socionomutbildningen ger dig också mycket alternativ med vad du kan arbeta med.

Vad är det bästa med att studera till socionom (YH)?

Det bästa är nog minsann det att man under studierna jobbar mycket tillsammans i olika grupper.

Var har du varit på praktik?

Min första praktik var på ett daghem i Åbo. Jag var i en grupp med 12 barn mellan 1-3 år. Jag hade ingen erfarenhet av barn från förut så allt var nytt. Min viktigaste uppgift var att ta hand om barnens dagliga vård.

Du är också väntutor, berätta lite om det!

Väntutor är definitivt en kurs jag rekommenderar alla! Du får möta en massa nya människor och det är bara positiv fiilis, alla nya studerande är lyckliga för att ha kommit till en ny skola och fått börja ett nytt kapitel i livet. Vi tutorer har haft det väldigt roligt med att planera olika evenemang tillsammans. Man får också träffa tutorer från andra utbildningar och tillsammans planera gulisåret.

Vad är dina framtidsplaner?

Under studierna kommer det hela tiden nya alternativ vad man kan göra efter sin utbildning, men så som det ser nu ut tror jag att jag efter studierna kommer jobba något år och sedan söka till en högre YH-utbildning. Men framtidsplanerna lever då man hela tiden får höra om nya möjligheter.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Om man är intresserad av att jobba med människor och vill ha breda möjligheter i framtiden, rekommenderar jag socionom (YH) starkt. Jag har också under denna tid fått vänner för livet!

 

Här kan du läsa mer om utbildningen.