Nina Saarinen, formgivare (YH), inredningsdesign

I ansökan 2020 kan du söka in till utbildningen Formgivare (YH), inredningsarkitektur

Berätta om dig själv!nina saarinen

Jag är Nina och bor i Karleby men är hemma från den lilla byn Terjärv. Jag fick studenten våren 2016 från Kronoby Gymnasium och sökte genast vidare till Novia och kom in.

Berätta om ditt val av studier!

I början av gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville studera vidare till. Jag har hela mitt liv hållit på med någon typ av konst, såsom ritande, målande och fotografering, men det var först efter att jag flyttat till Karleby och fick inreda vår egen lägenhet som intresset för inredningsdesign väcktes inom mig. Jag sökte in till inredningsdesign både i Jakobstad och Helsingfors. Jakobstad kändes dock före resultaten som ett bättre alternativ eftersom det var närmare och jag kände mig inte redo att flytta till Helsingfors. Det kändes jättebra att börja studera här i Novia.

Vad är mest intressant i din utbildning?

Det mest intressanta i min utbildning är att få visa sin egen stil och kreativitet. Även om kunden är i fokus får man ändå låta sin egen vision blomma. Man blir också otroligt inspirerad av att vara i samma klassrum som andra inredningsdesigners eftersom vi alla har våra egna visioner och idéer som vi delar med varandra.

Hur är det att studera i Jakobstad?

Att studera i Jakobstad är bra, förstås är det ganska jobbigt för mig att pendla från och till Karleby varje vardag. Jag försöker dock se det som en positiv sak. Som exempel har jag 40 minuter varje morgon att ta det lugnt och förbereda mig inför dagen medan jag kör bil, men efter en lång skoldag blir man väldigt trött av att köra hem.

Vilka är dina framtidsplaner?

Till mina framtidsplaner hör att bli färdig inredningsdesigner och hitta ett arbete inom branschen så fort som möjligt i Österbotten. Sen har jag en dröm om att bli egenföretagare som blandad inredningsdesigner och konstnär.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Jag rekommenderar att studera inredningsdesign eftersom det är roligt, inspirerande, givande, man får nya vänner och kontakter till branschen och man får uppfylla sina egna dröminredningar både fiktivt och i realitet.

Läs mer om utbildningen i inredningsarkitektur här >