Mathilda Kvist, hälsovårdare (YH)

Bakgrund mathilda kvist

Jag är 20 år och kommer från Solf, Korsholm. Jag studerar till hälsovårdare och gick tidigare i gymnasiet. Jag tog studenten vid Vörå Idrottsgymnasium där jag gick på friidrottslinjen.

Vilken är din idrott?

Jag är en långsprinter som föredrar att löpa över häckar. Min huvudsträcka är 400 m häck men jag springer även 100 m häck. Jag tävlar för Vasa idrottssällskap och jag började friidrotta när jag var i 10-årsåldern. Förr höll jag på med mångkamp och höjd var min favoritgren, men sedan började jag satsa mera på löpning. Under de senaste åren har jag hört till de främsta i min åldersgrupp och har även fått delta i landskamp och NMJ-läger

Varför valde du att studera till hälsovårdare?

Att jag skulle studera till hälsovårdare var inte en självklarhet. Jag ville inte ta ett mellanår och jag visste att jag ville studera i Vasa eftersom att min tränare är här, det är nära till familjen och det finns bra träningsmöjligheter. Jag tyckte det var svårt att välja något jag ville studera och jag velade mycket fram och tillbaka. Det var riktigt i sista minuten som jag kom på att jag ville bli hälsovårdare. I gymnasiet var jag intresserad av biologi och jag visste att jag ville jobba med människor och därför tänkte jag att hälsovårdare skulle vara något för mig.

Jag har inte ångrat mitt val utan blir bara mer och mer säker på att jag valt rätt.

Hur är Vasa som studiestad?

I Vasa ordnas det ofta olika typer av evenemang som man kan delta i om man är intresserad. Vasa är en relativt liten stad men med många studerande. Vasa har mycket att erbjuda. Man har nära till butiker, caféer, simhallen, Botniahallen och olika gym men även nära till vattnet och skogen.

Hur är det att kombinera idrotten med studier?

Man har inte alltid skola från kl. 8.15 till kl. 16.15 så då går det bra att träna på morgonen också innan skolan börjar. Annars hinner man bra på kvällen eller träna dubbelpass på helgen. Med bil är det också nära till Botniahallen där jag oftast tränar. Jag är även med i VRIA (Vasaregionens idrottsakademi) vilket ger olika förmåner och möjligheter att träna med andra friidrottare som också studerar i Vasa.

Jag försöker så långt det går att hålla samma tempo som resten av min klass och hittills har det fungerat riktigt bra. Det enda som varit lite svårare att få ihop är sommarpraktiken (vi ska jobba på sommaren inom vården några veckor och man får både lön + studiepoäng) eftersom att jag har tävlingssäsong då. Lärarna har dock varit förstående och jag har t.ex. jobbat så mycket jag kan/orkar på sommaren och sedan fått jobba in resten under skolåret när vi har mindre i skolan.

Framtidsplaner inom studierna och idrotten?

Mitt mål med idrotten är att träna målmedvetet och se hur långt jag kan gå. Idrotten är här och nu och jag har inte funderat så mycket på var inom hälsovårdsbranschen jag vill jobba, kanske som skolhälsovårdare eftersom att jag gärna skulle jobba med barn, men det får framtiden utvisa.

Här kan du läsa mer om utbildningen