Lycke Karlsson, tradenom (YH), företagsekonomi

Bakgrund lycke karlsson

Jag är 22 år, född och uppvuxen i Vasa. Jag blev student från Vörå Idrottsgymnasium våren 2018 och studerar nu  till tradenom. Jag är döv och mitt modersmål är teckenspråk.

Vilken är din idrott?

Jag är medel- och långdistanslöpare och springer
800 m-5 000 m. Jag har alltid tyckt om att idrotta och hållit på med bland annat längdåkning och redskapsgymnastik då jag var liten. Som 15-åring började jag satsa endast på löpning. Jag tränar och tävlar för Vasa Idrottssällskap, VIS. Under de senaste åren har jag tävlat på elitnivå och även fått representera Finland i landskamper några gånger samt i dövas internationella tävlingar.

Varför valde du att studera till tradenom? (YH)

Jag valde att studera i Vasa eftersom det finns goda träningsmöjligheter här och allt finns nära. Under gymnasietiden visste jag inte alls vart jag ville söka efter studenten. Jag läste om tradenomutbildningen och tyckte att det verkade intressant och ville lära mig mer om ekonomi och företag. Utbildningen ger dessutom bra grund för framtida karriär. En av mina kamrater studerar också till tradenom och rekommenderade utbildningen varmt.

Hur är det att kombinera din idrottskarriär med dina studier?

Det har gått jättebra hittills tack vare samarbete med Vasaregionens idrottsakademi (VRIA) och lärarnas förståelse. Jag får göra individuell studieplanering och på så sätt kan jag fara på alla träningsläger och tävlingar utan att det leder till något problem.

Hinner du delta i studielivet?

Jag deltar gärna då det ordnas många olika och roliga evenemang. Då kan jag även umgås med mina vänner. Men jag prioriterar dock ändå skolan, träningarna och tävlingarna. Det är också roligt med omväxlande program.

Framtidsplaner/drömjobb, både inom idrotten och studierna?

Min dröm inom idrotten är förstås att jag utvecklas och lyckas bra både på nationell och internationell nivå. Jag har inte ännu något drömjobb utan planerar att studera vidare efter Novia. Efter det hoppas jag åtminstone att jag har flera arbetsplatser att välja emellan.

Här kan du läsa mer om utbildningen.