Lizette Sandberg, sjukskötare (YH)

Bakgrundlizette sandberg

Mitt namn är Lizette Sandberg och jag är hemma från Malax, och bosatt i Jakobstad sedan några år tillbaka. Är 23 år gammal och blev utexaminerad Idrottsledare vid Campus Norrvalla våren 2017. Jag jobbade en god stund efter det och det gav mig lite mera betänketid till att hitta den rätta utbildningen. Nu har jag nyss påbörjat mitt andra år till sjukskötare. På min fritid gillar jag allt som har med träning och motion att göra och jag jobbar så mycket jag hinner och orkar däremellan.

Berätta om ditt val av studier

Jag är en praktisk människa och har alltid vetat att det är något praktiskt jag vill jobba med. Som sjukskötare får man utöva väldigt mycket praktiskt och jag lär mig även bäst så. Att hjälpa och ta hand om människor ligger mig nära hjärtat. Att jag började studera till sjukskötare var ingen självklarhet, men så blev det – och nu känns det helt rätt. Jag vill lära mig mera om människan och utvecklas inom området.

Vad är det bästa med din utbildning?

Utbildningen är intressant och den är en mix av teoretiska och praktiska ämnen. Lärarna är kunniga, erfarna och motiverande. Jag har även fått många nya vänner.

Berätta om din praktik

Min första praktik hade jag i Jakobstad, inom äldrevården. Jag hade ingen erfarenhet av det sedan tidigare och det var roligt att lära sig nya saker och samtidigt var det lite utmanande också. Praktiken gav mig mycket och jag insåg nog då att jag studerade till rätt yrke.

Hur är det att studera i Vasa?

Vasa är inte obekant för mig och jag kan fortsättningsvis bo hemma i Jakobstad. Jag pendlar till skolan och hittills har det gått bra. Det kräver lite mera planering men jag skulle inte säga det är en omöjlighet. Bara man har viljan med sig så går allt. Vasa är en fin studiestad!

Vilka är dina framtidsplaner?

Inget är spikat och klart, allt kan ändras på bara några sekunder. Något inom psykiatrin har länge snurrat i huvudet och får se om det slutligen blir så också. Eftersom jag endast har varit på en praktik ännu så återstår det att se hur de resterande praktikerna är. Planen är först och främst att bli utexaminerad och så får jag se vart det bär av. Det skulle vara roligt att upptäcka världen också.

Varför skulle du rekommendera din utbildning?

Utbildningen är mångsidig och det finns även gott om jobb i denna bransch. Som sjukskötare kan du jobba inom många olika verksamheter med skiftande arbetsuppgifter. Ingen dag är sig lik!

Läs mer om utbildning till sjukskötare (YH) på utbildningens sida.