Linnéa Ravald, sjukskötare (YH)

Berätta om dig själv! linnea ravald

Mitt namn är Linnéa Ravald, jag studerar tredje året till sjukskötare och blir förhoppningsvis färdig i december 2019. Jag är hemma från Terjärv, var jag också bor nu som bäst - och antagligen hela livet ut, tillsammans med min sambo Kim och vår katt. Jag är utbildad närvårdare, och har i stora drag jobbat inom vården sedan jag började närvårdarutbildningen 2012. Ett av mina stora intressen har alltid varit att åka iväg som volontär, vilket jag gjorde hösten 2018. Utöver detta tycker jag om att umgås med nära och kära, säger sällan nej till en kaffekopp eller en sväng till närmaste loppis. Den gamla tanten inom mig är intresserad av både matlagning, bakning, inredning och handarbete. Jag önskar att jag också hade gröna fingrar, men allt kan man ju inte få..

Berätta om ditt val av studier!

Efter att ha avlagt närvårdarexamen 2015 hade jag egentligen inga större planer på att söka mig vidare till sjukskötare, jag var rätt så nöjd med mitt jobb och trivdes bra inom branschen. Efter en sväng till Shanghai, där jag tillsammans med min tävlingspartner kammade hem vinsten i "International Nursing Skill Contest", tänkte jag ändå att vad skadar lite mera kunskap? Sjukskötarutbildningen och lika så yrket är brett. Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker, studera och arbeta tillsammans med andra människor, så valet av utbildning var rätt så enkelt. 

Hur är det att studera till sjukskötare?

Studierna är mångsidiga, både praktiska och teoretiska. Många kurser är rätt så krävande, men vad annat kan man förvänta sig när vi jobbar med människor. Att lära sig människans anatomi, kroppens mikrobiologi, olika sjukdomar och tillstånd, medicinernas verkan och lika så biverkningar, hur man sticker en kanyl, hur man bemöter alla patienter på ett respektfullt sätt, vad alla latinska termer betyder - ja listan kan göras lång och ingenting sker över en natt. Men med intresse och nyfikenhet kommer man långt. Vi går ju i skolan för att lära oss, och inom denna bransch är man aldrig fullärd. Vården utvecklas och vi får lov att hänga med. 

Var har du varit på praktik?

Jag har praktiserat på flera olika ställen, både inom Vasa sjukvårdsdistrikt och Soite, bland annat på hjärtavdelningar, dagkirurgi, närsjukhus och hemsjukvården. Att få praktisera på många olika ställen, inom olika områden, är ett stort plus inom denna utbildning. Det är under praktikperioderna man verkligen märker vad man har lärt sig i skolan - och vad man borde öva mera på. Under praktiken får man testa på, under handledning, att göra allt det som hör till sjukskötarens arbetsuppgifter. Man märker rätt så snabbt om man trivs på stället eller inte, och hittar kanske sin blivande arbetsplats. Min volontärresa fick jag också tillgodoräknad som praktik, eftersom att jag volontärarbetade på en klinik i Ghana i 8 veckor. Att ta chansen och praktisera i ett annat land rekommenderar jag verkligen! Och vad passar då bättre än att studera inom vården, och hjälpa de personer som verkligen behöver all hjälp de kan få?

Hur är det att studera i Vasa?

Vasa är en mysig stad där många studieevenemang ordnas. Att bo centralt men ändå ha skolan inom promenadavstånd är inga problem. Själva skolbyggnaden är ny, vi har kunniga lärare och överlag en bra studiemiljö. Om man bor en bit från Vasa så är det inte omöjligt att pendla, och oftast känner man någon som har en soffa man kan låna över en natt.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jaa.. Borde jag ha sådana? Skämt åsido. Ska försöka bli klar innan jul 2019, förhoppningsvis finns det något jobberbjudande som lockar i min hemtrakt med omnejd. Annars blir det att hoppa på flyget och söka sig till något annat land, vårdpersonal är en bristvara i många länder, så jag är inte direkt rädd för att bli utan arbete. Önskan är väl att få arbeta på ett ställe där jag trivs, få använda mig utav den kunskap jag har och utvecklas. Jag vill kunna känna mig nöjd över det jobb jag utför. Att studera vidare inom vården är nog ingen omöjlighet, men först ska jag samla på mig lite arbetserfarenhet. Och bygga ett hus! Man får ju inte glömma bort att arbetet inte är hela ens liv.

Varför skulle du rekommendera din utbildning?

Många skäl! Att studera och arbeta inom vården är mycket intressant. Det finns många olika arbetsplatser för sjukskötare, man kan jobba både med barn, ungdomar, vuxna och äldre. Yrket är varierande och ingen dag är den andra lik. Olika arbetsplatser medför olika arbetsutmaningar, alla är vi olika men jag tror att alla hittar sitt intresseområde sist och slutligen. Som jag nämnde tidigare så är man aldrig fullärd, utan behöver ständigt lära sig nya saker och utvecklas, vilket har sin charm. Det finns många vidareutbildningar och jobb att välja mellan, samt en arbetsmarknad över hela världen.


Här kan du läsa mer om utbildningen.