Julia Swahn, sjökapten (YH)

Siktet ställt på sjökaptensyrket

julia swahn

Vem är du?

- Jag är Julia Swahn och jag har siktet ställt på sjökaptensyrket. Jag jobbar som vaktstyrman för ett finskt bulkrederi. Samtidigt studerar jag vidare till sjökapten vid Yrkeshögskolan Novia.

Varför vill du bli sjökapten?

- Jag gillar att resa och tillbringade mycket tid vid havet i min barndom. Genom mitt jobb har jag fått resa mycket i Östersjön och Nordsjön men jag skulle gärna röra mig längre bort, till exempel genom att jobba på kryssningsfartygen i Karibien eller på en lyxyacht. Det är det bästa med att jobba inom sjöfart, att man får resa och att man får träffa många nya människor. Jag har inte ångrat mig en enda gång att jag valde att studera till det här yrket. Arbetstiderna ombord är annorlunda jämfört med ett vanligt kontorsjobb. Senast jobbade jag tre veckor till sjöss och hade sedan ledigt lika länge, men det skiljer sig beroende på var man jobbar.

- Jag har jobbat en hel del på Viking Line som åker mellan Finland och Sverige och då jobbar man en vecka i streck och är sedan ledig en vecka.

Vad gjorde du före dina studier vid Novia?

- Jag hade hört att Axxell har bra simulatorer och därför var sjöfartsskolan i Åbo ett naturligt val för mig eftersom jag ville studera på svenska. Jag trivdes väldigt bra på Axxell och simulatorkurserna blev mina favoritkurser. En annan sak jag har gillat med utbildningen är praktikperioderna som är utspridda över läsåret, man orkar bättre med studierna tack vare dem.

Swahn började studera till sjökapten år 2017, då hon trivdes ypperligt med sitt jobb som styrman och ville utveckla sin kompetens genom att studera vidare. Sjöfartsbranschen har traditionellt varit mansdominerad men Swahn har endast positiva erfarenheter av yrket.

Hur är det att vara kvinna och studera till sjökapten?

- Jag har varit på fartyg där jag varit enda kvinnan men det har aldrig varit något problem, för man blir en i gänget. Jag skulle absolut rekommendera det här yrket åt andra kvinnor. Jag tror att det finns en önskan och efterfrågan på att fler kvinnor skulle utbilda sig och jobba inom sjöfart.

Julia Swahn ser positivt på framtiden och räknar med att få ett bra jobb som hon trivs med. Julia Swahn ville istället för gymnasiet göra något annorlunda efter högstadiet och valde därför att läsa till vaktstyrman vid Axxell varifrån hon nu är utexaminerad.