Jonny Skogberg, ingenjör (YH), maskin- och produktionsteknik

Jonny SkogbergBakgrund

Jonny Skogberg heter jag och är hemma från Borgå. Jag studerar tredje året maskin- och produktionsteknik. Till mina främsta hobbyn hör FBK-verksamhet, jordbruk och vinterbad. Jag är också verksam inom en mängd olika beslutandeorgan inom både Novia och Studerandekåren Novium och njuter av diverse förtroendeuppgifter. Som person är jag väldigt social och utåtriktad.

Som abiturient, hur funderade du kring fortsatta utbildningsmöjligheter?

Jag var länge väldigt osäker på vad jag skulle söka till. På grund av min långa "FBK-karriär" och ett brinnande intresse för verksamheten, var det naturligt att jag började fundera kring ett möjligt yrke inom räddningsverksamheten. Efter månader av funderingar och övervägning valde jag att inte just nu fortsätta på det spåret utan testa något annat (eftersom utbildningen är bara 90 sp kan man lätt ta den efter en annan examen om man ännu vill). Jag har alltid varit intresserad av maskiner och teknik, så jag valde till slut att söka till en enda utbildning; ingenjör inom maskin- och produktionsteknik på Novia i Vasa, som jag sedan blev mottagen till och där jag studerar än idag.

Hur är Vasa som studiestad, var det lätt att hitta boende?

Vasa är en underbar studiestad! Vasa är mysig att bo i eftersom staden är fast i havet, och gemenskapen mellan studerande är suverän! Vasa har 50 000 invånare, varav ungefär var femte är studerande. Detta gör att det finns en hel del olika evenemang att delta i varje vecka ifall man vill. Det är ändå inte för många studerande, man får en massa nya vänner och bekanta! Lägenheterna i Vasa är ganska förmånliga och lediga lägenheter finns, både privata och studerandelägenheter. Själv råkade jag hitta en lägenhet via en släktings kompis, som jag bor i idag. Det är alltså en 2 rummare på 43 m² i kärncentrum ett kvarter ifrån alla nödvändigheter (torget, Leipätehdas och Ollis) som kostar mej och min sambo ca. 600 euro/mån. Vill man bo ännu billigare går det också, lite längre från kärncentrum!

Vad har varit det mest intressanta hittills under din studietid?

Jag har varit med om en massa intressanta saker, så det är svårt att välja ut bara en. Jag skulle ändå kanske säga att detta studieår, min tid i Noviums styrelse och allt som har hört till det, har varit det bästa och det mest intressanta. Jag älskar att få vara med och påverka och att utmana mig själv, så jag försöker hela tiden hitta nya utmaningar att ta mig an. Detta år har jag fått vara med och påverka stora förändringar som påverkar både alla studerande och hela Novia. Min post i styrelsen har varit kultur- och evenemangsansvarig, så jag har planerat och koordinerat en massa olika stora och små evenemang under året, vilket jag ska fortsätta göra tills slutet av mars 2020 (i och med Noviums årsfest, som jag har huvudansvaret för eftersom jag sitter som ordförande i årsfestkommittén). Man har alltså helt enkelt en superbra möjlighet att forma sin studietid som man själv vill! Jag har format min så att jag ska få ut så mycket som möjligt av den och ha så stor nytta av den som möjligt i kommande arbetsansökningar.

Var har du varit på praktik?

På min utbildning har vi möjlighet att få sommarjobb till godo som praktik ifall det är inom vårt område. Till min inriktning -drifts- och energiteknik hör 30 sp praktik, och man kan få 10 sp per sommar ifall man jobbar hela sommarlovet (4 månader). Det innebär alltså att under min 4-års utbildning har jag möjligheten att få all praktik som krävs gjord under somrarna och med lön!

Min första sommar jobbade jag på Nestes raffinaderi i Sköldvik, Borgå. Jag jobbade som hamnarbetare där och till mina uppgifter hörde bland annat att ta emot fartygen, förtöja och kasta loss dem, vakta dem 24h om dygnet både från ett vakttorn och genom rundvandringar, utföra säkerhetskontroller på fartygen, ta lastprover, sköta att lastarmarna fästs samt produkten kommer till eller från fartyget samt sköta kommunikationen mellan fartyget och hamnen via radio. Dessutom var arbetet 12h skiften, så vi hade 2 mornar (7-19), sedan 2 kvällar (19-7) sedan 6 dagar ledigt! Det var en superbra tid att få testa på 12h skiftesarbete.

Förra sommaren jobbade jag i Sköldvik igen, denna gång på Borealis, som är den största tillverkaren av polyeten och polypropen i Europa. Där jobbade jag som maskinmontör med uppgifter att sköta service på pumpar, elmotorer, växellådor värmeväxlare och massa fler. Vi hämtade oftast pumpen från fältet (som ibland krävde väldigt omfattande skyddsutrustning, eftersom ämnena kunde vara otroligt livsfarliga, som Fenol), förde dem till verkstaden där vi tog isär dem, tvättade och putsade, gjorde felanalys, bytte ut slitagedelar samt söndriga delar och byggde sedan ihop dem igen. Vi skrev sedan rapporter på det utförda arbetet. Detta var ett väldigt givande jobb som kommer vara väldigt viktigt för min framtid som maskiningenjör!

Vad gör du i framtiden?

Jag har inga direkta drömyrken. Jag skulle gärna arbeta vid Neste igen, eftersom jag upplever att det är en superspännande arbetsplats som är full av utmaningar och överraskningar, samt där ingen arbetsdag ser lika ut! Jag vill också i mitt framtida yrke ha några slags ledarskapsuppgifter, eftersom det ofta är uppgifter där jag får utmana mig själv och där jag trivs otroligt bra.

 

Jonny är också aktiv som PR-tutor där han är med och marknadsför sin högskola.