Felicia Åbacka, tradenom (YH), företagsekonomi

Felicia Åbacka  Bakgrund

Jag är 20 år gammal och kommer från Harrström, Korsnäs. Jag blev student från Vörå idrottsgymnasium våren 2016 och studerar nu andra året till tradenom med inriktning på internationell handel.

Vilken är din idrott?

Jag är friidrottare och springer 100 m, 200 m och 400 m. Min förening är IF Fyren. Jag har hållit på med friidrott sedan jag var väldigt liten, som 12-åring började jag träna aktivt. Under årens lopp har jag tillhört de främsta i min åldersgrupp i landet och även fått representera Finland i ett par landskamper.

Varför valde du att studera till tradenom?

Jag valde att studera i Vasa eftersom jag tycker det finns goda träningsmöjligheter här och min tränare finns nära till hands. Jag kom i kontakt med utbildningen på KnowHow-mässan och tyckte det verkade intressant. Sedan valde jag inriktningen internationell handel eftersom jag tycker det är spännande med olika kulturer, marknadsföring och språk. Jag trivs väldigt bra och är nöjd över mitt val av utbildning.

Hur är det att kombinera din idrottskarriär med dina studier?

Det har gått väldigt bra. Genom att vara med i idrottsakademin får jag även hjälp med träningen av kunniga tränare och möjlighet att träna tillsammans med andra friidrottare. En stor fördel är närheten till flera olika träningsplatser.

Hur är studielivet i Vasa?

Det finns ett stort utbud av evenemang och tillställningar beroende på vad man är intresserad av. Eftersom Vasa är en liten stad är det nära till allt.

Vilka är dina framtidsplaner både inom idrotten och studierna?

Jag vill fortsätta träna och utvecklas, och därefter får vi se hur långt det bär. Efter de här 3,5 åren vet jag inte ännu om jag ska söka jobb eller fortsätta mina studier. I vilket fall som helst tycker jag utbildningen ger en bra grund för min framtida karriär.

Läs mer om utbildningen.