Emmelie Sundsten, hälsovårdare (YH)

Bakgrundemmelie sundsten

Jag heter Emmelie Sundsten och är född och uppvuxen i Jakobstad men flyttade till Vasa för studier. I bakgrunden har jag en studentexamen samt ett par års erfarenhet från Åbo Akademi, men jag bytte skola till Novia då jag kom in på min drömutbildning! Just nu går jag tredje året på Novia där jag studerar till hälsovårdare. Med en hälsovårdarexamen får jag även sjukskötarkompetens vilket ger två behörigheter. På min fritid sysslar jag med gymträning, löpning, går på roliga studerandeevenemang och träffar mina vänner och familj så ofta jag hinner.

Berätta om ditt val av studier!

Redan i högstadiet började jag fundera på att det är nog hälsovårdare jag ska bli. Under gymnasietiden var jag bombsäker på att jag ville bli flygvärdinna men sökte sist och slutligen in till Åbo Akademi och Novia. Efter en tid på Åbo Akademi saknade jag mer och mer att få arbeta praktiskt med människor. Jag ville istället studera hälsa och välmående och förstå hur människokroppen fungerar för att kunna vårda och förebygga sjukdomar och främja hälsa.

Hur är det att studera till hälsovårdare (YH)?

Då man studerar till hälsovårdare får man både en teoretisk och en praktisk bas från sjukskötarutbildningen. Man får en bred kunskap om allt från hjärtsjukdomar till läkemedelsräkning. Det fjärde och sista året i skolan kommer vi att koncentrera oss främst på hälsovårdararbete och det sista årets praktikperioder blir riktigt spännande då vi får bekanta oss med hälsovårdarens arbete.

Var har du varit på praktik?

Praktikperioderna har varit otroligt varierande och jag har fått lära mig massor tillsammans med handledare, patienter och övrig vårdpersonal. Hittills har jag varit på praktik inom äldrevården, kirurgisk och inremedicinsk vård, psykiatrisk och missbrukarvård samt hem- och barnsjukvård. Det ingår mycket praktik i utbildningen vilket är en bra motvikt till den teoretiska undervisningen i skolan. Under praktikperioderna har jag t.ex. lärt mig att ta blodprov, varit med patienter på olika röntgen- och övriga undersökningar, administrerat läkemedel, gått läkarronder och lärt mig undersöka patienter.

Hur är det att studera i Vasa?

Vasa är en väldigt bra studiestad! Här finns många olika aktiva studerandeföreningar som ordnar många evenemang, det finns något för alla. Vasa är en lagom stor stad, det är nära till havet och solen skiner ofta.

Vilka är dina framtidsplaner?

I och med praktikperioderna har jag kunnat få in en fot i arbetslivet. Jag trivs i Vasa men med min examen har jag många möjligheter att välja mellan!

Varför rekommenderar du din utbildning?

Utbildningen är bred och erbjuder många praktikperioder, är man intresserad av hur människokroppen fungerar och vill arbeta med människor och för deras välmående är denna typ av utbildning perfekt.

Läs mer om utbildningen.