Anni Laukka, bildkonstnär (YH)

Berätta om dig själv!anni laukka foto daria gatska

Jag heter Anni Laukka och jag studerar andra året till bildkonstnär i Jakobstad. Jag är hemma från Karleby och bor där med min familj. Tidigare har jag utbildat mig till socionom och jag har jobbat som barnträdgårdslärare sedan år 2006.

Berätta om ditt val av studier!

Bildkonst har alltid på ett eller annat sätt varit en del av det jag gör. Till exempel som barnträdgårdslärare gjorde jag en hel del visuellt pedagogiskt material för verksamheten och som stöd för barn med specialbehov, och jag har nu och då gått en och annan kurs inom teckning, målning och konstgrafik. Men det var först           Foto: Daria Gatska
då jag var mammaledig med mitt tredje barn
som jag bestämde mig att försöka förverkliga min dröm om att jobba som bildkonstnär. Och det logiska nästa steget var att söka in för att studera. Det beslutet har jag inte ångrat.

Hur är det att studera till bildkonstnär?

Att studera bildkonst är intressant och givande. Alla studeranden har egna ateljéer där vi får arbeta. Jag känner mig väldigt tacksam för att jag får varje dag hålla på med och lära mig mera av det jag brinner för. Utöver de grundläggande kurserna kan vi fördjupa oss i det vi intresserar oss för och även ta kurser från de andra utbildningslinjerna. Själv har jag gått flera kurser inom fotografi och kommer kanske också att gå någon kurs inom grafisk design.

Förutom kursutbudet har vi möjlighet att vara med om mycket. Vi har emellanåt gästkonstnärer som håller workshops och artist talks. Vi kan vara med om olika projekt eller skapa egna. Nu på hösten var vi bildkonststuderande på en studieresa till Tyskland där vi besökte Documenta14 i Kassel och Kulturprojektet i Münster. Då jag började studera tänkte jag att jag skulle hålla mig till måleri och konstgrafik, men jag har redan hunnit prova på att göra video, installation och som bäst håller jag på med ett projekt inom ljuskonst.

Var har du varit på praktik?

Jag har inte ännu varit på någon längre praktik, men under första studieåret har jag varit med på fyra utställningar. När jag varit med i ordnandet av utställning utanför skolans verksamhet har jag fått praktikpoäng för det. Jag har också kontaktat några konstnärer som jag skulle önska göra praktik hos och börjat fundera på andra möjliga ställen att göra praktik på.

Hur är det att studera i Jakobstad?

Jakobstad är en trevlig lagom stor stad, och som tur ligger det nära Karleby så jag kan pendla därifrån.

Vilka är dina framtidsplaner?

Efter studierna vill jag fortsätta att jobba i ateljé och sträva till att årligen hålla utställningar. Jag har nyligen skaffat en egen grafikpress och försöker planera också min framtida ateljé. Det vore också intressant att jobba på barn och ungas bildkonstskola eller med motsvarande verksamhet. Jag hoppas att jag även efter studierna får vara med om intressanta projekt och fortsätta att lära mig.

Varför rekommenderar du din utbildning?

För den som önskar att i framtiden jobba inom bildkonst rekommenderar jag utbildningen eftersom den ger mycket färdigheter, erfarenheter och kontakter. Redan efter första året anser jag att jag lärt mig mycket sådant som jag inte skulle ha kunnat lära mig på egen hand. Vi har mycket hjälpsamma lärare och med god handledning går det bra att ta sig an projekt också inom sådant som man inte har förkunskaper i. Jag tycker att vi har en intressant och mångsidig utbildning och goda möjligheter att forma våra studier enligt egna intressen och önskemål. Alla konstnärer är olika, och lika olika får studierna se ut.

Läs mer om bildkonstnär (YH).