Anna-Sara Sten, hälsovårdare (YH)

Bakgrundanna sara sten

Mitt namn är Anna-Sara Sten och jag studerar till hälsovårdare. Jag kommer ursprungligen från lilla Nykarleby och är nu under studietiden bosatt i Vasa. Jag är utbildad kock och har även hunnit arbeta ett år inom restaurangbranschen innan jag började studera till hälsovårdare. Till mina intressen hör att resa, att umgås med nära och kära, fotografering, handarbeten, matlagning och bakning.

Berätta om ditt val av studier!

Att börja studera till hälsovårdare var inte ett självklart val från början. Jag minns stunden jag bestämde mig för att det är inom hälso- och sjukvård jag vill arbeta. Det var mitt i en diskussion som jag kläckte ur mig någonting om att arbeta som kock resten av livet och det kändes plötsligt som en sådan besvikelse att inte ha möjligheten att hjälpa människor på det sätt som man inom hälso- och sjukvård har möjlighet till. Jag började jämföra olika utbildningsmöjligheter inom detta område. Det slutgiltiga valet var mellan sjukskötare och hälsovårdare och då var nog hälsovårdare det självklara valet för mig. Som hälsovårdare får man även sjukskötarbehörighet vilket ger mycket breda och varierande arbetsmöjligheter.

Hur är det att studera till hälsovårdare (YH)?

Upplägget på hälsovårdarutbildningen är enligt mig mycket bra. I två och ett halvt år läggs fokus endast på sjukskötarutbildningen. Att påbörja utbildningen med sjukskötarstudier ger en bra grund och förståelse till varför just hälsovårdararbetet är viktigt. Att känna till och kunna behandla sjukdomen för att sedan på ett bättre sätt kunna motivera varför de ska förbyggas. Hälsovårdaryrket är mycket intressant i och med att fokus ligger till största delen på förebyggande av sjukdom.

Var har du varit på praktik?

På praktik har jag fått uppleva många saker som jag aldrig trodde jag skulle få. Det är en möjlighet att lära sig mycket, delta i alla möjliga undersökningar, ge injektioner, ta blodprov, observera röntgenundersökningar, kirurgiska ingrepp, utföra sårvård, se apparater och teknik man inte vetat existerat och träffa många olika, intressanta personer. Praktik tillhörande sjukskötarutbildningen har fokus på bland annat grundvård, inremedicin och kirurgi, mental- och missbrukarvård och hemsjukvård. Sista året är det praktik inom allt som har med hälsovårdararbete att göra. Hittills har jag bland annat fått praktisera på bäddavdelning, neurologisk avdelning, dagkirurgisk avdelning, boende för personer med psykiatrisk diagnos och inom hemsjukvården.

Hur är det att studera i Vasa?

Vasa är en underbar stad att studera i, inte för liten och inte för stor. Studielivet har stor variation och det finns alltid ett utbud av intressanta studieevenemang. Här finns det en samhörighet bland alla studeranden som är svår att beskriva. Jag trivs mycket bra i Vasa och jag rekommenderar varmt att studera här.

Vilka är dina framtidsplaner?

Vi får se vad framtiden har att erbjuda. Jag försöker att inte planera så mycket, livet tycks ofta ta oväntade vändningar. Jag skulle gärna resa världen runt om den möjligheten kommer. Att kunna arbeta som både sjukskötare och hälsovårdare är en trygghet, då finns det alltid arbetsmöjligheter var i världen man än befinner sig.

Varför rekommenderar du din utbildning?

Utbildningen är mycket intressant, praktikperioderna är väldigt lärorika, Vasa är en härlig studiestad och främst det att utbildningen ger möjlighet att arbeta med och för människor.

Läs mer om utbildningen här.