Anna Julin, ingenjör (YH), el- och automationsteknik

anna julinBakgrund

Jag är 24 år gammal, född och uppvuxen i Jeppo, Nykarleby. Jag blev student från Vörå idrottsgymnasium och studerar till ingenjör (YH), el- och automationsteknik och har valt informationsteknik som profilering.

Vilken är din idrott?

Jag är friidrottare och mina huvudsträckor är 100m och 200m. Som lite var jag mångsidig, har tränat redskapsgymnastik, spelat fotboll och varit bland de främsta i landet i min åldersklass i skidåkning. 2009 valde jag att endast satsa på löpning. Jag är nu bland de bästa i min gren i landet och har även fått representera Finland i internationella tävlingar.

Berätta om ditt val av studier!

Goda träningsmöjligheter, tränare och pojkvän gjorde att jag ville studera i Vasa. Jag tycker om logisk tänkande och vill ha utmaningar i mitt jobb. Jag tycker om att utvecklas och inom IT-branschen utvecklas tekniken ständigt. I gymnasiet var matematik ett av mina favoritämnen vilket är en viktig byggsten i utbildningen. Min pojkvän är automationsingenjör (vilket är en del av utbildningen) och föreslog utbildningen för mig. Som IT-ingenjör bör man kunna jobba självständigt men också i grupp, vilket passar mig bra.

Hur är det att kombinera din idrottskarriär med dina studier?

Jag tillhör Vasa idrottsakademi vilket underlättar min idrottssatsning. Vasa idrottsakademi erbjuder gemensamma träningar, kostrådgivning och mental träning samt hjälp med studieplaneringen. Min klass är liten och vi har förstående lärare som gör att jag kan satsa fullt på min idrott. Genom samtal och planering med lärare har skolan inte hittills påverkat min träning. Redan då jag började utbildningen hade jag bestämt mig för att inte hålla samma studietakt som mina studiekompisar (4år) och redan då började min studieplanering. Jag har flera långa utlandsläger under året men fortfarande har det inte i samband med dem uppstått problem med studierna. Vid eventuella svårigheter kan jag alltid ta kontakt med idrottsakademin och de hjälper mig.

Hur är studielivet?

Vasa är en lagom stor stad med bra evenemang för studerade och goda träningsmöjligheter för den som intresserad av idrott. Med hemkommunen nära, en timme med bil, är staden bekant från tidigare och flytten till studieorten var ”lätt”. Hemkär som jag är har jag familjen nära. Min framtid går mestadels åt till träning vilket gör att jag träffar många andra idrottare i Vasa med samma intressen och kan lätt bolla tankar och funderingar med dem. Kompisar umgås jag gärna med mellan träningspassen.

Var har du gjort praktik?

Som IT-studerade har man praktik under sommaren i samband med sommarjobb. Under sommaren har jag tävlingssäsong och är på många tävlingsresor runtom i Finland och utomlands vilket gör det svårt för mig att ha sommarjobb eller utföra praktiken på sommaren. Jag har valt att ta praktiken i slutet av min utbildning när alla mina övriga kurser till utbildningen är avlagda.

Framtidsplaner/drömjobb, både inom idrotten och studierna?

Min dröm är att kunna satsa heltid på idrotten och att kunna satsa fullt mot den internationella eliten. Jag har som mål att delta i EM, VM och OS. Efter min idrottskarriär hoppas jag att få ett fast jobb inom informationsteknik. Utvecklingen går hela tiden framåt inom branschen och vidare studier inom branschen kommer jag med all säkerhet att göra.

Läs mer om utbildningen här.