Anders Thors, ingenjör (YH)

anders thorsIngenjör /YH), byggnadsteknik (VVS, vuxenutbildning)

Bakgrund

Jag blev utbildad eltekniker 1995. Efter dimitteringen blev jag erbjuden ett vikariat på en VVS-ingenjörsbyrå och senare ett utbildningsavtal inom VVS-branschen som varade 1995 -1997. Jag har också gått på flera Sulvis kurser, levernatörsutbildningar m.m. Jag är delägare i en ingenjörsbyrå som jag också arbetar i. Jag har jobbat på egen byrå i 15 år och totalt har jag varit 18 år i planeringsbranschen.

Vilka var dina motiv för att inleda studier som vuxen?

För att få Fise-behörig AA-kompetens så är det ett krav att man är VVIS-ingenjör eller motsvarande ingenjör, så med tanke på detta så dök Novias utbildning med profilering VVS-planering upp som ett brev på posten. Jag ville också uppdatera gamla kunskaper och få nya.

Varför valde du just VVS-branschen?

Jag halkade in på ett sidospår 1995 och tyckte det var intressant! Med el-teknik i bakfickan är det ganska bra och enkelt att vidareutblida sig inom VVS, det finns också ett behov på kompetenta arbetstagare inom branschen. Jag är också väldigt intresserad av energitekniska lösningar.

Vad har studierna gett dej?

Personligen har jag förkovrat mig mest i matematik och fysik. Jag tyckte också om att vi kunde ventilera och diskutera praktiska problem ur planerings- och entreprenörssynvikel då vi var ganska många med praktisk erfarenhet. Det var även intressant att diskutera med lärare inom branschen!

Vad gör du just nu?

Jag jobbar i företaget och planerar det egna husbygget med kunskap från utbildningen.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag vill uppgradera den ikraftvarande Fise-kompetensen och tenta Fises kylplaneringsmodul.