Sharie Sveholm, Tradenom (YH)

SveholmSharie O1

 

Hej där! Sharie heter jag och bor i Borgå. Jag är hemma från Gammelby och jobbar med B2B-marknadsföring (Business to Business) i Helsingfors. Vid sidan om jobbet studerar jag till ekonomie magister vid Åbo Akademi. Fritiden spenderar jag gärna bland familj och kompisar, men trivs ofta helst med hemmamys på soffan framför Netflix med en skål chips eller popcorn.

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Har alltid velat jobba praktiskt och direkt kunna ha möjligheten att koppla teori till praktik. Därför var det ett lätt val för mig att bli merkonom, vilket gav mig en väldigt bra grund för tradenomstudierna. Just den praktiska studiemiljön och Novias nära samarbete med företag, organisationer och kommuner och städer, är något som snabbt ger ett brett nätverk vilket lätt är bland det bästa med högskolan.
Fick mitt nuvarande jobb redan under studietiden och jobbar med B2B-marknadsföring på ZARGES i Finland och Sverige. Främst jobbar jag både med internt- och externt material, upprätthåller hemsidan och social media samt kör annonseringar på olika plattformar. Utöver det, upprätthåller jag den interna kontakten med europeiska och speciellt den tyska marknadsföringsavdelningen och produktansvariga. Upprätthåller även extern kontakt med produktansvariga hos våra återförsäljare, genom att exempelvis stämma av kampanjer, boka in utbildningar eller uppdatera produktinformation.

Vad är det bästa med ditt yrke

Det bästa med mitt nuvarande jobb är definitivt arbetets mångsidighet och den internationella miljön. Det bästa med yrket i sig är att man har en väldigt bred kunskapsgrund att stå på, så det finns oändliga möjligheter att välja vad man vill jobba med. Dessutom fungerar tradenomexamen även som en bra grund för fortsatta studier eller helt andra studier.

Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Absolut! På Novia har man möjligheten att jobba praktiskt med projekt man själv väljer, vilket direkt ger en insyn i hur teorin fungerar i praktiken. Det har åtminstone hjälpt mig massor att självsäkert komma i gång i arbetslivet då man har praktisk erfarenhet och många lärdomar i bagaget. Ser även att det breda nätverket jag fått på grund av dessa olika projekt och som aktiv inom studerandekåren absolut är bland det bästa med mina studier. Ett brett nätverk öppnar upp för många framtida möjligheter.

Vad saknar du mest från studietiden?

Gemenskapen inom högskolan är jättebra, så saknar såklart alla kompisar som man flyttat ifrån. Och alla fester, haha! Som i sin tur också har bidragit till kunskaps- och erfarenhetsbanken då vi i teamet arrangerade en del fester och på så vis fick insyn i evenemangsplanering. Saknar också studiestaden. Jag studerade i Åbo som sägs vara Finlands bästa studiestad. Som studerandekårsaktiv har jag ändå besökt alla Novias campus och vet att alla Novia-orter möjliggör en bra och härlig studietid.

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

Oj, bra fråga. Stortrivs med jobbet och den internationella organisationen, så kunde bra tänka mig jobba utomlands inom koncernen någonstans. Så ska jag också slutföra mina magisterstudier vid ÅA, kanske till julen eller nästa vår. Sen erbjöd Novia även en bra kurs inom marknadsrätt som väckte ett intresse för juridik, så fortsatta studier inom juridik kunde eventuellt också vara av intresse någon gång i framtiden.