Peter Björklund, Ingenjör (högre YH), teknologibaserat ledarskap

Bakgrundpeter bjorklund

Jag är 53 år ung, blev student 1983 och ingenjör från Vasa Tekniska Läroanstalt (VTLA) 1987. Därefter har jag arbetat som produktionstekniker vid Volvo Lastvagnar Komponenter, med internationell marknadsföring av fräsprodukter vid Seco Tools Fagersta och som 3D Cad/Cam konstruktör vid Formverktyg Oy T. Björklund Ab där jag fortfarande arbetar delvis.

Utöver det har jag vidareutbildat mig till yrkeslärare, ingenjör (YH) och ingenjör (högre YH), teknologibaserat ledarskap vid Novia samt examensmästare vid Yrkesakademin.

Varför valde du att studera till ingenjör (högre yh), teknologibaserat ledarskap?

VTLA examen kändes föråldrad, jag valde mellan DI Energiteknik och högre YH teknologibaserat ledarskap. Pedagogik och psykologi passar mig bättre än matematik och kemi.

Vad var det bästa med utbildningen?

Att få diskutera med kolleger i samma situation, studiebesöken och jag vill ge ett stort tack till utbildningsansvarig Stefan Granqvist.

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar som lärare i CNC-teknik och Cad/Cam vid Optima Jakobstad.

Vilken nytta har du av din utbildning i ditt arbete?

Svårt att definiera kortfattat. Nyttan finns hela tiden, jag känner till termer och begrepp samt har en större inblick i hur organisationer fungerar. Jag växte i min yrkesroll och ser bredare helheter.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Svårt att säga. Har svårt att se mig som lärare fram till pensioneringen. Kan bli ett karriärbyte men det får tiden utvisa.