Klaus Söderback, Ingenjör (YH)

klaus soderbackKlaus Söderback, Ingenjör (YH), byggnads- och samhällsteknik, Vasa

Vad har du studerat?

Mina studier startade med en kombiexamen från dåvarande Svenska Yrkesinstitutet i Vasa. Där studerade jag till byggare samtidigt som jag tog studenten. Jag studerade där under åren 2004 - 2007. Efter armén var det dags att ta nästa steg och jag valde då att studera byggnadsteknik på Novia i Vasa. Profileringen jag valde inom utbildningsprogrammet var produktion. Jag studerade på Novia under åren 2008 - 2012.

Vad jobbar du med?

Jag är bosatt i Åbo och jobbar just nu på en byggnads- och planeringsfirma i Pargas som koncentrerar sig främst på skärgårdsbyggande. Jag jobbar med allt från planeringsarbeten till att funktionera som ansvarig arbetsledare i diverse projekt.

Hur anser du att studierna förberett dej för arbetslivet?

Jag anser mig inte ha kunnat allt efter att jag slutförde mina studier, men dock tycker jag att jag kunde lite om det mesta! Det är också tanken med studierna vill jag påstå. Det går också att konstatera att inom denna bransch blir man aldrig fullärd.

Var ser du dig själv om fem år?

Det är ganska svårt att säga, men jag hoppas på att jag har en bred kunskap inom det område som jag valt att arbeta. De kommande två åren har jag i alla fall tänkt studera vidare till magister. Jag siktar på att utbilda mig inom miljö- och energiteknik, eftersom jag tror detta kan vara något bra att kombinera med byggbranschen.

Läs mera om utbildningen här