Jennifer Gammals, Ingenjör (YH), Informationsteknik

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Trots att jag inte alltid upplevs som en typisk ingenjör, så är jag det. Jag har alltid varit väldigt logiskt lagd och ser allt som ett processchema med en input och output. Jag behöver också känna till helheterna för att inte göra felaktiga beslut gällande delprocesser. Jag har ett behov att effektivera och utvärdera det mesta, hemma kan det betyda hur kärl och bestick skall vara placerade i köket, så att matlagning och tömmande av diskmaskinen går smidigt till.

Till mitt nuvarande jobb blev jag kontaktad av en headhunter i och med dåvarande situation på SSAB, där fabriken skull läggas ner, så var jag öppen för nya utmaningar. Idag arbetar jag som utvecklingschef och avdelningschef för stadsutvecklingsavdelningen i Raseborgs stad.  

JenniferGammals3

Till avdelningen hör följande verksamheter: kollektivtrafik, projekt inom avdelningens verksamhetsområden, näringsliv, skärgård- och landsbygdsfrågor, turism, information och kommunikation, marknadsföring och kultur. En bred palett att sätta in sig i, koordinera och utveckla. Jag har ett team på 9 personer, så cirka en person/ verksamhet och utan dem hade mitt jobb varit omöjligt . 

Tidigare jobbade jag som miljö- och kvalitetschef på SSAB:s stålfabrik i Lappvik, där jag ansvarade för miljöfrågor, utvecklade både produktions och lednings processer och dessutom var jag kontaktpersonen mellan produktionen och kunderna gällande kvalitet och utveckling av nya produkter. Jobbet innebar också en hel del resande och det var roligt så länge det varade. Det känns rätt så skönt att numera inte behöva spendera så mycket tid på landsvägen och flygfälten.

Dessutom har jag en pedagogisk bakgrund och jobbade på Axxell som IT-lärare för min tid på SSAB. Utbildningen) och arbetet inom pedagogik har varit möjligt tack vare utbildningen på Novia och ett bra tillägg i synnerhet med tanke på att verka som förman och leda olika typer utvecklingsprojekt.

Vad är det bästa med ditt yrke


Jag är en rastlös själ, så allt för rutinerade arbetsuppgifter så är inte intressanta för mig, men jobbet skall helst ändå ”flyta” på. Problem är till för att lösas och det är jag också duktig på. Jag har ett superteam som jag jobbar med och de gör jobbet möjligt. Jag trivs bäst med att jobba i team och få se kontinuerlig utveckling, både litet och stort. Inom offentliga sektorn har jag lärt mig att saker och ting inte alltid går väldigt fort eller som man vill. Vilket ibland kan bli frustrerande då man skulle vilja gå vidare och har redan följande sak på gångs. Det bästa med ingenjörsyrket är att den inte begränsar dig till bara det område du har studerat, utan ger en grundfärdighet till många jobb, som har som grundkrav en ingenjörsutbildning.

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Studierna har gett mig mycket flera alternativ på karriärstegen. Ingenjörer är uppskattade inom de flesta yrkesgrenar och utbildningen gav mig också möjligheten till tilläggsstudier inom pedagogik (yrkeslärare, Haaga-Helia) och Högre YH inom ledarskap och ekonomi. Denna kombination av utbildning har lett mig till den position jag har idag.

Vad saknar du mest från studietiden?

Jag avklarade mina studier på Novia på sidan om ett heltidsjobb, så för mig fanns inte det ”roliga” studielivet, dock fick jag nog delta i roliga upplevelser via vissa kurser. Jag avundades stundvis heltidsstuderande som hade mera tid att njuta av både studerandet och studielivet, då jag kanske mera har sådana minnen från de tidigare studierna i yngre år.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag har nu varit två år anställd på min nuvarande tjänst, så jag har ännu saker kvar att utveckla innan jag går vidare. I framtiden ser jag att jag har ett jobb som ger mig möjligheten att påverka inom välgörenhet, men jag är alltid öppen för nya utmaningar och vill inte utesluta något.