Jenni Havulehto, Barnmorska (YH) och Sjukskötare (YH)

Berätta lite om dig själv!

Jag är hemma från Malax, jag har bott många år i Vasa/Sundom och är nu igen nyinflyttad till Malax där jag bor med min man och två barn. Efter högstadiet kändes det naturligt för mig att välja kombiexamen eftersom jag alltid vetat att jag skall bli barnmorska. Då kunde jag också få in en fot och arbeta inom vården vid sidan av barnmorskestudierna. Närvårdare och student blev jag 2004 och samma år fortsatte jag då vid Yrkeshögskolan Novia studera till sjukskötare/barnmorska, därifrån blev jag då utexaminerad 2008. Efter det har jag hunnit jobba både på BB, förlossningen och amningspolikliniken i Vasa samt en kort tid också på mödrarådgivningen.

Vad gör du idag?

Just nu arbetar jag på Vasa centralsjukhus förlossningsenhet och även på amningspolikliniken. 2011 gick jag via arbetet en amningspedagogutbildning i Helsingfors och efter det arbetade vi intensivt med projektet ”baby-friendly hospital” vilket resulterade i att Vasa centralsjukhus kunde klassificeras som amningsvänligt sjukhus 2013.

2015 bekostade jag själv och gick en utbildning i Stockholm till profylaxinstruktör tillsammans med en kollega, så nu håller vi också genom vårt egna företag föräldrakurser vid sidan av arbetet. Vi har hållit föräldrakurser nu i ett år och den positiva responsen har varit över förväntan. Vi ordnar kurser i Vasa med fyra till sex veckors mellanrum. Under kurserna går vi t.ex. igenom förlossningsförloppet, hur man mentalt kan förbereda sig inför en förlossning samt partnerns roll, hur partnern konkret kan hjälpa sin kvinna genom förlossningsförloppet, att de föder som ett team, tillsammans.

Vad skrev du ditt examensarbete om?

Jag undersökte skillnaden i smärtupplevelsen efter kejsarsnitt beroende på om det var frågan om ett planerat eller akut kejsarsnitt. Jag skrev arbetet tillsammans med min studiekompis som utbildade sig till sjuksköterska Barnmorskorna gör också ett utvecklingsarbete, och i det utvärderade jag och mina studiekompisar i barnmorskeutbildningen projektet Voima.

Vad var det bästa med utbildningen?

Alla underbara människor man lärde känna. Det ät jättebra att man börjar studera tillsammans med de blivande sjukskötarna och hälsovårdarna, detta leder till att man idag har bekanta ansikten lite överallt t.ex. i operationssalen och på mödrarådgivningen. Praktikperioderna var alla oerhört fina och lärorika veckor och dem gjorde jag lite överallt, bl.a. på universitetssjukhus i Umeå och Åbo.

Barnmorskeutbildningen är en mycket fin men ingen lätt utbildning, bl.a. så skall man sköta åtminstone 40 öppningsskeden och förlossningar under sina praktikveckor i förlossningssal. Barnmorska blir man nog bara om man verkligen brinner för det, och gör man det, så är det den absolut bästa utbildningen.

Vad tror du att du gör om 10 år?

Bra fråga! Jag tycker väldigt mycket om mitt arbete och trivs med det och känner fortfarande att det är mitt kall i livet men det är tungt att arbeta i tre skiften. Jag hoppas att jag i framtiden får arbeta mer med olika projektarbeten inom mitt område eftersom jag känner att jobbar som bäst då.

jenni havulehto

Läs mer om utbildningarna här
Barnmorska (YH)
Sjukskötare (YH)