Freja Bagge, ingenjör (YH), byggnadsteknik och samhällsteknik

sverige FrejaBild

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Min yrkestitel är teknisk utredare. Det låter brett, men kan ses som antingen brett eller som spetskompetens i ett visst område. Jag arbetade över tre år som en skadeorsaksutredare som innebar utredningar kring bland annat lukt, fukt, läckage och inomhusmiljö. Nu har jag det senaste året jobbat som betongutredare vilket innebär allt vad gäller betongfrågor som tillståndsbedömningar av konstruktioner och olika slag av utredningar kring betong.
Det var den intressanta platsannonsen som drog mig till att jobba med utredningar. Tjänsten var i Sverige men det kändes inte som ett problem utan snarare som en kul möjlighet. Jämfört med annonser från Finland stod den ut med att det inte var en hel lista med krav och önskad erfarenhet utan i stället värdesatte man personliga egenskaper. Jag sökte tjänsten och flyttade till Stockholm efter studierna var klara. Och jag är glad jag gjorde det, arbetet var otroligt kul, samtidigt som det var utmanande och krävande.
Det som kanske har hållit mig till yrkesvalet är att jobbet är mångsidigt, man känner att man hjälper någon och man känner sig hela tiden lite ifrågasatt för det finns så mycket kunskap att ta in. Det är både i gott och ont. Desto mer man vet desto mindre vet man är paradoxen.

Vad är det bästa med ditt yrke

Mångsidiga arbetsuppgifter, få resa runt lite i landet (även över landsgränserna), se udda ställen, känna att man gör nytta och få samarbeta med kollegor och kunder som ger värde i vardagen med kunskap och glädje!

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag var och är otroligt glad att jag valde bygg. Först tänkte jag arkitekt men så ville jag ändå ha något mer praktiskt. I studierna fick man en helhetsbild och att vägarna finns många att välja mellan vad gäller byggbranschen. Utbytesstudierna gav mycket för där fick man en ännu bredare bild. Den nyttan av studierna har varit stor, men kan inte uttala att något specifikt i utbildningen skulle ha varit till hjälp. Det är mer tankesättet och inspirationen man tagit med sig. Utbildningen har varit väldigt värdefull för att ha papper som byggnadsingenjör är guldvärt. Men jag är säkert inte den enda som känner att den skulle vilja gå om utbildningen när man fått jobba lite inom sitt område. Det är först då man förstår det värdefulla.

Vad saknar du mest från studietiden?

Den härliga kombinationen av att dela hårt arbete med likasinnade samtidigt som man har kul med dem. Roliga jippon och människomöten. Och utbytet!

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

Det är nog ganska öppet. Jag gillar verkligen den bransch jag är i men är inte helt främmande att prova på att jobba ute på bygg igen (i produktion) som på praktiken och somrarna under studietiden. Jag har även fått större intresse för byggnadsvård vilket jag hoppas kunna utveckla kanske med någon kurs eller utbildning.