Camilla Björkskog, Estenom (YH)

Bakgrundcamilla bjorkskog

Jag har alltid varit intresserad av skönhetsbranschen, allt vad den innehåller! Redan som ung dam var kosmetik en stor del av min vardag och det jag helst spenderade min veckopeng på. Kläder och mode blev mera intressant i tonåren och jag följde med iver med allt det som hände inom branschen. Jag har också alltid känt ett stort behov av att kunna hjälpa människor, att få medmänniskor att må bra.

Efter gymnasiet fick jag jobb som försäljare inom klädbranschen och stortrivdes, samtidigt som mitt intresse för kosmetik och hälsofrämjande livsstil hade växt och blivit allt mer en passion och inte längre en hobby. Jag hade hittat en bransch jag gillade och sökte utbildningar som skulle passa mig. Det tog inte länge förrän jag hittade estenomutbildningen, perfekt för mig. Under studietiden jobbade jag några skift i veckan som kosmetikförsäljare, det inspirerade mig till att skriva mitt slutarbete om tillverkning av parfym. Slutresultatet blev The Symphony of Perfume och en doftguide för både personal och kunder på KICKS.

Efter min examen åkte jag och min sambo ut på äventyr och reste runt i Asien i 2 månader innan vi kom till Sydney, Australien. I Sydney spenderade vi nästan 2 år, där jag kunde arbeta med både kosmetik och mode. Tack vare mitt slutarbete fick jag chansen att jobba som parfymexpert (fragrance specialist) för Chanel. Under min vistelse jobbade jag också som stilrådgivare för Giorgio Armani (Armani Collezioni) på deras herravdelning. Samtidigt studerade jag också marknadsföring och International business på ILSC Business College för att få en djupare förståelse av de delarna inom branschen.

Varför valde du att studera till estenom (YH)?

Jag valde att studera till estenom eftersom utbildningen erbjöd allt det jag ville lära mig. Ett paket som innehåller precis de ämnen och kurser som är intressanta för mig och för att det är en stabil grund för det som jag vill jobba med. Estenomutbildningen är väldigt unik runt om i världen, och den fick mycket positivt mottagande och feedback från chefer och arbetskollegor i Sydney. Är väldigt stolt estenom och tacksam för de dörrar som öppnats tack vare den.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med estenomutbildningen var mångsidigheten. Man hade möjligt att fördjupa sig inom vissa områden och vi kunde själva också påverka och lägga in önskemål på kurser. Det var den kreativa delen av utbildningen som jag njöt av mest, men den viktigaste delen för mig, var hur vi behandlade och satte fokus på inre skönhet, inte bara det ytliga. Att få må bra inombords är en oerhört viktig del av helheten. Supporten från lärarna var också väldigt viktig för mig, så det kan jag lätt säga att var något av det bästa med utbildningen.

Vad jobbar du med idag?

Vi kom tillbaka till Finland i december 2016, och jag började genast söka jobb som skulle innebära lite mer ansvar. Jag fick jobb som butikschef på Brothers, som satsar på tidlös och klassisk herrstil. Där jobbade jag till december 2017. Under mitt år i Finland studerade jag också lite grann av eget intresse och gjorde kurser inom kostrådgivning och livsstilsrådgivning.

Vilken nytta har du av din utbildning i ditt arbete?

Jag har haft väldigt stor nytta av min utbildning, den har gett kunskap inom alla områden som jag behövt och öppnat dörrar för mig och gett möjligheter att jobba med företag som många drömmer om. Det kräver att man sätter 100% på det, att regelbundet ta reda på, vilja att få kunskap och engagemang, eftersom det är en bransch som konstant förändras och utvecklas. För mig har det aldrig varit bara ett yrke, utan min passion.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

I Januari 2018 blir det flytt tillbaka till Australien, där jag kommer att fortsätta jobba inom branschen, men vill satsa på att kunna kombinera all kunskap jag har som estenom samt kunna inkludera hälsofrämjande livsstilsrådgivning. Min dröm är att starta eget företag inom en snar framtid och utvecklas inom branschen och göra det jag njuter mest av, vara kreativ, inspireras, få ny kunskap och förhoppningsvis kunna dela med mig av det till andra i form av stilrådgivning och livsstilsrådgivning.

Läs mer om utbildningen här.