29.9.2017

Ruoka-artesaanit kokoontuvat ensi viikolla Raaseporiin

3

Avoin Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu järjestetään 4.-6. lokakuuta Raaseporin Tammisaaressa Yrkeshögskolan Novian tiloissa. Kilpailu on avoin myös pohjoismaisille ja baltialaisille osallistujille ja on houkutellut ruokakäsityöläisiä Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Kilpailuun osallistuu tällä kertaa 50 yrittäjää yhteensä 119 tuotteella, jotka kilpailevat 16 kilpailuluokassa. Kilpailun ilmoittautuneet yrityksestä löytyvät tästä linkistä: https://www.novia.fi/assets/Sidor/2/1936/Deltagarlista-2017.pdf

Kilpailun tuomaristo työskentelee yleisön silmien edessä torstaina 5. lokakuuta kello 11 alkaen Novian entisessä ruokalassa.

Tuotteita arvioi nimekäs tuomaristo, joka käyttää kokonaisen päivän arviointiin. Tuomaristo arvioi kilpailutuotteet kullekin luokalle sovitettujen kriteereiden mukaan. Erityisesti arvioidaan tuotteiden ulkonäkö, koostumus, tuoksu ja ennen kaikkea maku. Kilpailuraati koostuu asiantuntijoista ja maallikoista kuten mm. ruokatoimittajista, opettajista, tutkijoista ja muista ruoka-alan toimijoista. Tuomariston kokoonpano löytyy tästä: https://www.novia.fi/mathantverkfm/artesaaniruokakilpailu/tuomaristo/tuomaristonjasenia2017

Kilpailun palkinnot jaetaan perjantaina 6. lokakuuta klo 17.00-18.30 Fiskarsin Ruukin Seuraintalo Lukaalissa. Tämän jälkeen järjestetään illallinen Fiskarsin Ruukissa, jolla samalla juhlistetaan 100 vuotta täyttävää Suomea. Artesaaniruuan juhlaillallinen järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Fiskarsin Ruukin, Elo-säätiön, Finlands Svenska Martaförbundin, Slow Food Västnyland rf:n ja Yrkeshögskolan Novia/Rannikon Ruoka-hankkeen kanssa. Illallisen valmistaa Raaseporin Keittiömestarit ry. Illallinen on valmistettu parhaista paikallisista raaka-aineista ja villiyrteistä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen FM-kilpailun kotisivujen kautta.

Kilpailun lisäksi tapahtuma sisältää artesaaniruokaa käsitteleviä seminaareja, työpajoja ja vierailuja paikallisiin ruoka-alan yrityksiin. Makkara-asiantuntija Kenneth Löfbergin johdolla voi oppia valmistamaan monenlaisia makkaroita, joiden luonnollinen maku on peräisin metsästä ja lähituotetusta lihasta. Artesaaniruokaa käsitellään seminaareissa monesta näkökulmasta. Tutkija, kirjailija ja yrittäjä Martin Ragnar pohtii esitelmässään ”Skapa mervärde av mathantverket” (Luo lisäarvoa artesaaniruoasta) monimuotoisuuden, aitouden – mutta myös ylpeyden näkökulmasta sitä lisäarvoa, jonka oma kieli voi antaa tuotteille. Torstaina iltapäivällä tutustutaan paikallisiin ruokayrityksiin Tenholassa ja Tammisaaressa. Torstai-iltana on mahdollisuus vaihtaa tietoa ja kokemusta muiden ruokakäsityöläisten kanssa. Uuden Artesaaniruokaseuran kohtaamispaikka "Nörttien pöytä" – on vapaamuotoinen kohtaamispaikka, jonne toivotetaan kaikki artesaaniruuasta kiinnostuneet tervetulleeksi.

Lehdistö toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi seuraamaan tuomariston työskentelyä ja palkintojenjakoa.

Lisätietoa: www.novia.fi/mathantverkfm

Ann-Louise Erlund, Yrkeshögskolan Novia, p. 044 799 8406, ann-louise.erlund@novia.fi (seminaarit)
Jonas Harald, Yritystalo Dynamo, 050 548 3400, jonas@dynamohouse.fi (kilpailu)

Siirry "Projektilehdistötiedotteet"-sivulle