27.10.2015

Teknologiayritysten ja korkeakoulujen yhteistyötä lisätään Turussa

aboa mare 200v 142 vari

Turku Future Technologies (TFT) on ensi vuonna käynnistyvä koulutus-, tutkimus-, kehitys- ja innovaatioverkosto, joka tuo korkeakoulujen huippuosaamisen teknologiateollisuuden yritysten ulottuville. TFT tarjoaa yrityksille verkoston, jonka kahdeksasta korkeakoulusta valmistuu vuosittain noin 2 300 alan osaajaa. Tavoitteena on vahvistaa teknillistä osaamista sekä Turun alueen ja Lounais-Suomen tunnettuutta ja vetovoimaa tekniikan alan osaamiskeskittymänä. Uuden toimintamallin hyödyt ulottuvat koko Suomeen.

tft allekirjoitus2

Turku Future Technologies -yhteistyösopimus allekirjoitettiin tänään Turussa. Sopimuksessa mukana ovat Aalto Yliopisto, Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto, Oulun Yliopisto, Tampereen Teknillinen Yliopisto, Turun Ammattikorkeakoulu, Turun Yliopisto, Yrkeshögskolan Novia/Aboa Mare ja Åbo Akademi. Kukin korkeakoulu profiloituu TFT:ssä omiin vahvuusalueisiinsa. Yhteistyön ylläpitäjinä toimivat Turun ja Rauman kaupungit sekä Turun Seudun Kehittämiskeskus.

Turku Future Technologiesin rakentaminen yhteistyössä korkeakoulujen ja yrityselämän kanssa aloitettiin vuosi sitten. TFT on rakennettu ratkaisuksi, jossa suomalainen tutkimuksen ja koulutuksen huippuosaaminen kohtaa mahdollisimman vaikuttavasti valmistavan teknologiateollisuuden yritysten tarpeet. Tehostetulla korkeakouluyhteistyöllä halutaan tuoda korkeakoulujen monipuolinen osaaminen ja osaajat uudella tavalla yritysten ulottuville ja lähelle. Tavoitteena on erityisesti tehostaa korkeakoulujen vuorovaikutusta pienten ja keskisuurten yritysten kanssa. Vahvassa kasvussa oleva meriteollisuus koko Suomeen ulottuvine toimittajaverkostoineen on yksi uuden yhteistyön painopistealueista.

Telakkayhtiö Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli kertoo yhteistyöstä:

– Meyer Turku tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa hyvin koulutettua ja osaavaa henkilöstöä vaativiin korkean teknologian tehtäviin. Niinpä olemme tyytyväisinä mukana kehittämässä Turku Future Technologies -hanketta.

Tilanne, jossa Suomen johtavat teknilliset yliopistot ja korkeakoulut ryhtyvät operoimaan Turussa, Raumalla ja lounaisessa Suomessa yritysten tarvitseman koulutuksen, tuotannon kehittämisen, tuotekehityksen ja liiketoiminnan kehittämisen parissa, on ainutlaatuinen. Turku Future Technologies avaa täysin uusia mahdollisuuksia yrityksille kehittää toimintaansa tehostetun korkeakouluyhteistyön avulla. Myös autoteollisuus hyötyy yhteistyöstä korkeakoulujen kanssa:

– Kannattava toiminta autoteollisuudessa edellyttää kykyä vastata kovaan kansainväliseen kilpailuun. Valmet Automotive on osaamisellaan noussut alansa huipulle, mutta jatkuva menestys vaatii innovatiivisuutta ja osaamisen kehittämistä. TFT on konkreettinen aloite, joka tukee Valmet Automotiven pyrkimyksiä kehittää kilpailukykyään ja laajentaa yhteistyöverkostoaan Suomessa, kertoo Valmet Automotiven tukitoimintojen johtaja Risto Hukkanen.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski ovat tyytyväisiä teknillisen osaamisen lisääntymisestä Turussa:

– Turun ja Rauman talousalueet ja laajemmin koko lounainen Suomi ovat suomalaisen teknologiateollisuuden ja korkean teknologiaosaamisen ydinaluetta. Teknologia-alojen koulutus ja tutkimus ovat kuitenkin olleet alueellamme vaatimattomalla tasolla. Tämän puutteen poistamiseksi on Turun kaupungin johdolla tehty yliopistojen ja alueiden välistä yhteistyötä, jonka tuloksena Turku Future Technologies -yhteistyö käynnistyy. Yhteisenä tavoitteenamme on teknillisen osaamisen varmistaminen, jatkuva kehittäminen ja uusiutuminen.

 

Lisätiedot:

Esa Tuomisto,
puh. 050 5590 514, esa.tuomisto@turku.fi
Turun kaupunki, Yhteiskuntasuhteiden päällikkö

Vesa Lakaniemi
puh. 050 5590 048, vesa.lakaniemi@rauma.fi
Rauman kaupunki

Niko Kyynäräinen
puh. 050 5590 538, niko.kyynarainen@turku.fi
Turun Seudun Kehittämiskeskus

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle