Skribent Stora komet den 28 augusti 2017 | Kommentarer

Att jobba tillsammans med ungdomar kan många gånger bjuda på oväntade upptäckter och möjligheter – hur når vi dit ?

Jenni Lindroos, som jobbar på ungdomsverkstaden Aktiva i Pargas delar med sig av sina bästa tips då det gäller att handleda ungdomar.

Jenni Lindroos

Vad är ditt bästa karriärvägledningstips?

Utgångspunkten i vägledningen skall alltid vara kunden, i vårt fall den unga. Det lönar sig att satsa på inledningen när man träffar en ny person. Den unga har ofta mycket svårt att genast uttala målsättningar och behov. Man måste skapa en öppen och trygg plats för vägledningsmötet, där den unga kan ”öppna” sig och våga uttala sina egna behov och önskemål. Oberoende av bakgrund skall alla mötas på samma sätt, och ibland är det bra att inte veta så mycket. Utgångspunkten är att det vad den unga berättar är sant.

Lyssna och ge beröm. Följ med vad som händer i de sociala medierna. Gå med i samma sociala medier där de unga rör sig. På detta sätt får man en inblick i de ungas vardag. Att veta hur den ungas vardagsliv ser ut kan vara en viktig detalj som både kan utgöra ett hinder men även bidra till att gå framåt i livet.

Kommentarer

  • Nina Hillo

    Nina Hillo

    18.12.2017 16:03 (5 år sen)

    Här är Helena L:s bidrag till diskussionen: Bra med virtuell studiecirkel! Nu har jag äntligen kollat filmsnutten och det låter bra. Det låter som ren NLP :) och kanske det jag inbillar mig att vi gjorde under våra social kompetens kurser. Symboliserat med Kinderägg (hupsuttelu & hassuttelu). Viktigt med just detta. Vi hade en gästföreläsare på Hanken ifrån Portugal och hon har också dragit typ social kompetens/ karriärväglednings kurser i universitet i Portugal. Så jag börjar ana möjligheter till internationella projekt :). (Hon var intresserad). Jag har också nu under hösten lärt mig att unga mår väldigt dåligt :( Så vägledning behövs nog!


  • Susanne Wikström

    Susanne Wikström

    30.10.2017 12:48 (5 år sen)

    Många människor blir stressade av utgångsläget "allt är möjligt" eller "välj vad som helst". Det en känsla av otrygghet i stället för tillförlit inför framtiden. Om det handlar om arbetslivet är det viktigt att individen funderar vad som är viktigt för henne, vad är det jag vill göra och vad mår jag bra av. Att veta vad man själv vill är grunden för att kunna se tryggt framåt. Sen är det också okej att ändra sig. Det jag ville göra för 5 år sedan behöver inte längre vara aktuellt. Det betyder inte att det var fel. Det betyder att man lärt sig något och utvecklats.

    • Dana Björkström-Jung

      Dana Björkström-Jung

      14.11.2017 09:44 (5 år sen)

      Kommentar Så sant, vi borde bli bättre på att våga misslyckas och frigöra oss från ett tänkande där du måste satsa allt och första gången träffa rätt. Vårt samhällsystem och utbildningsystem förändras ju tyvärr inte alltid i den riktningen. Men vi kan ju alla med vår egen attityd förändra sättet att se på utveckling.


  • Marianne Fred

    Marianne Fred

    30.10.2017 08:58 (5 år sen)

    Det känns skönt att få lov att vara kreativ, tänka med ett längre perspektiv och t.o.m. hupsutella! Jag tror vi alla mår bra av att göra det, och jag tror det också kan lösa upp knutar vi har framför oss just nu.


  • Taina

    Taina

    08.03.2017 14:19 (6 år sen)

    Vi har testat "Vykort till framtiden" t.ex.på några mässor och det verktyget har varit väldigt populärt bland besökarna och lätt att använda med tanke på den korta tiden man möter den handledde.


Skriv kommentar