21.9.2011

Formgivningsstuderande i Åbo fick dekorera en av sälarna som ingår i projekt HejHylje!

I början av augusti 2011 ställdes 40 sälar ut på olika håll i Åbo, för att under kulturhuvudstadsåret i Åbo påminna om värnandet av Östersjön. Idén kom från formgivaren och timläraren vid Yrkeshögskolan Novia Camilla Hackman som även hon har dekorerat en av sälarna.

För formgivningen av de två meter höga sälskulpturerna av glasfiber svarar Stefan Lindfors. Skulpturerna har gjorts i en verkstad i Egentliga-Finland. Varje säl är ett unikt objekt och de har målats samt dekorerats av lokala konstnärer innan de har ställs ut på olika håll i centrala Åbo. De har funnits vid åstranden, på torg, vid stationer och flygfält och på offentliga byggnaders gårdar. Nu när HejHylje! -kampanjen avslutas säljs sälarna på auktion. Av inkomsterna från försäljningen doneras 50 % till skyddsfonden för Skärgårdshavet, 20 % går till konstnärerna och resten går till dokumenteringen av projektet bl.a. i form av ett bildverk.

En av sälarna har dekorerats av formgivare och timlärare Camilla Hackman och en annan av Yrkeshögskolan Novias formgivningsstuderande i Åbo Alina Fri, Zarah Holmberg, Linda Båskman samt  Sara Nyman. Studerandegruppen har tillsammans målat en av sälarna. Läs mera om projektet på deras egen webbsida http://www.hejhylje.fi/

Läs mer om Yrkeshögskolan Novias utbildningsprogram formgivning här


För ytterligare information kontakta:

Yrkeshögskolan Novia, timlärare Camilla Hackman, mobil 050 522 8909
Yrkeshögskolan Novia, enhetschef  Eivor Huldén, 044 762 310

Gå till "Pressmeddelanden"