3.12.2020

Novias sjukskötarstuderande Dias och Nyström deltar i firandet av självständighetsdagen

marianystrom nyhet

Också i år firas självständighetsdagen på Presidentslottet på ett lite annorlunda sätt än tidigare år. Firandet inleds under en digital förfest, arrangerad av Yle, och kulminerar i huvudfesten hos presidentparet på Presidentslottet i Helsingfors. Till förfesten har allmänheten fått ge förslag på vem som ska bjudas in. Två av dem som blivit inbjudna är Yrkeshögskolan Novias sjukskötarstuderande Maria Nyström och Marco Dias vid Campus Åbo.

”Jag blev överraskad då jag fick samtalet från Yle, där de på sin webbplats fått nominera någon som man anser att skulle vara värd att uppmärksammas och bli bjudna till deras självständighetsdagsförfest. Flera hade nominerat sjukskötare. I och med att jag hade deltagit i video om sjukskötare under pandemin så blev jag och Marco Dias uppringda och inbjudna. Det känns fint att vi kommer att delta och få representera vårt yrke som vi brinner för, samt att vi får ta del av den tacksamheten som allmänheten vill ge till just sjukskötare! Det känns så otroligt bra att arbetet som sjukskötarna har gjort under året uppmärksammas” säger Novias sjukskötarstuderande Maria Nyström.

”Det gångna året har varit turbulent. Arbetsbördan har blivit tyngre och det har märkts på olika arbetsplatser inom vården. Jag har under pandemin arbetat som närvårdare inom hemvården i Ekenäs och som sjukskötare, pandemin har nog känts av i arbetet. Under pandemin har vi gjort våra examensarbeten på distans, vilket också har haft sina utmaningar. Vi tror att pandemin och medias uppmärksamhet gällande sjukskötaryrket har väckt tankar hos allmänheten och man har insett hur otroligt värdefullt arbete sjukskötaren gör”, konstaterar Maria Nyström och Marco Dias.

marcodias

 


”Faktum att sjukskötarens yrke och roll i samhället uppmärksammas känns så otroligt bra. Att arbeta som sjukskötare har både positiva och negativa sidor, oftast framkommer det negativa i form av löner och arbetsförhållanden. Sällan uppmärksammas allt det positiva som yrket för med sig. Det är den direkta belöningen man får i form av tacksamhet av sina patienter och klienter. Vår tanke var ju att förmedla en realistisk och positiv bild av sjukskötaryrket för samhället och kanske locka flera sökanden till utbildningen, vilket jag tror och hoppas på att verkligen nu har och kommer att ske, i och med att yrket har fått såpass mycket publicitet och positivitet av media”, säger Novias sjukskötarstuderande Maria Nyström.

”Jag är väldigt stolt sjukskötare och jag är väldigt stolt över oss alla som nu utexamineras! Att vara sjukskötare är utmanande, varierande och intressant, ingen dag eller patient är den andra lik och det ger en själv otroligt mycket kraft att orka vidare. Sjukskötarens yrke är också väldigt tacksamt via konkreta resultat av arbetet, vare sig det är frågan om en operation, behandling av en akut eller kronisk sjukdom eller redan det att du funnits där och varit en stödande pelare för den som har behövt det. Min son konstaterade att sjukskötaren är nog som superhjältar, utan superhjältedräkten”, avslutar Maria Nyström.

Förfestens gäster har nominerats och bjudits in för exempelvis sina insatser på lokalt, nationellt eller internationellt plan eller en utmärkelse inom kultur, vetenskap, entreprenörskap eller idrott.

”Novia är stolta över att vår studerande visat aktivt engagemang i media angående sjukskötarnas situation under coronapandemin, ” säger utbildningsledare för sjukskötarutbildningen i Åbo, Minna Syrjäläinen-Lindberg.

Förfesten på självständighetsdagen går av stapeln 6.12 kl. 18.30 på Yle Fem och Yle Arenan, och senare under kvällen kan tittarna följa med den stämningsfulla festen hos presidentparet President Sauli Niinistö och Fru Jenni Haukio på Presidentslottet i Helsingfors. 

Ansökan till Yrkeshögskolan Novias utbildning till sjukskötare (YH) i Åbo eller Vasa sker 17-31.3.2021. 

Tilläggsuppgifter fås av
Studerande Maria Nyström, tfn 044 088 0468
Studerande Marco Dias, tfn 050 533 9267
Yrkeshögskolan Novia, utbildningsledare Minna Syrjäläinen-Lindberg, tfn 044 762 3350

Avsändare
Yrkeshögskolan Novia, kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803

 

Gå till "Nyheter"