Alumnbrev arkiv

Maj 2022 nr 2

Bästa Novia alumn

Årets sommarsemester ligger ännu framför och som ett barn har jag själv lätt att fantisera om solskensdagar och lagom svalkande badvatten. Tid att ladda batterierna. Och längre ner i alumnbrevet hittar ni länk till alumnbloggen där lektor Nina Hillo lyfter upp återhämtning och hur viktig den är.

KAMPANJ - UPPDATERA DINA KONTAKTUPPGIFTER

Genom att uppdatera dina uppgifter i vårt alumnregister mellan 19.5 – 3.7.2022 deltar du i en utlottning av två biljetter till Tomas Ledin konserten i augusti. (Vasa/Raseborg).

Vinnaren dras 4.7.2022 och meddelas personligen. Vinnaren dras slumpmässigt bland alla som registrerat sig eller som uppdaterat sina uppgifter. Vinstens värde cirka 160 €.

HÖGRE YH

I år är det tjugoårsjubileum för högre yrkeshögskoleexamina. Högre YH-examen har etablerat sig inom det finländska utbildningsområdet och var femte masterexamen avläggs vid en yrkeshögskola.

Utexaminerade från Novia är också nöjda med sin examen. Enligt den senaste yrkeshögskolans karriäruppföljningsundersökning visade det sig att 75 % av de utexaminerade var mycket nöjda eller nöjda med sin högre YH examen.

I en video berättar Novia alumn Roger Sandell, Ingenjör (högre YH) /Master of Engineering, Utbildning i teknologibaserat ledarskap varför han valde utbildningen och fördelarna med en högre YH-examen.

ALUMNBLOGGEN OCH NOVIALIA

Alumnbloggen fick möjlighet att ställa 5 snabba frågor till Novias lektor Nina Hillo. Nina har under sina över 20 år vid Novia stöttat och coachat mängder med studerande under deras studietid.

I bloggen kan du bland annat ta del av hennes svar i frågan ”Hur kan man med några enkla metoder träna upp sin sociala kompetens?”

"Det bästa man kan göra vid alla människomöten är att vara ”närvarande”. Det är en av de absolut viktigaste sakerna. Ge mötet, ärendet och personen all fokus. Vi uppfattas inte som bättre och duktigare om vi samtidigt pillar på telefonen och svara på någon epost. Om man inte ger sin uppmärksamhet så tappar man helt klart den andres intresse ganska snabbt och då är risken stor att du har tappat den andre för alltid."

Hela artikeln hittar du på Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf.

Novialia är Yrkeshögskolan Novias samlingssajt för publikationer, bloggar och poddar.

På den här sajten samlas allt Novia publicerar och producerar. Här samlas bland annat material som publiceras i Novias egen publikations- och produktionsserie och material som Novianer publicerat genom andra medier eller genom olika bloggar.


EVENEMANG

After work 14.7.2022 SuomiAreena i Björneborg

Är du en av många Novia alumner i Björneborg under SuomiAreena? Novia deltar torsdag 14.7 i Folktingets monter. Vi avslutar dagen med en lättsam alumnträff i form av After work och bjuder våra alumner på förfriskning och lite småsaltigt samtidigt som vi minglar och nätverkar.

På plats finns också Novias rektor Örjan Andersson.

Hoppas vi ses!

 

13 maj arrangerade Novia en alumnträff i Vasa i samband med Noviums årsfest. Tack för trevligt sällskap och bra diskussioner. Värd på förfesten var rektor Örjan Andersson och alumnkoordinator Isabella Alén.

Novia önskar alla alumner fin fortsatt vår och en avkopplande sommar!

Isabella Alén, alumnkoordinator
isabella.alen@novia.fi
050 - 472 7805

 

Februari 2022 nr 1


Bästa Novia alumn

Trots rådande omständigheter var 2021 ett riktigt bra år gällande alumnverksamhet. Vi har exempelvis 442 nya registrerade alumner. Varmt välkomna med i vår alumngemenskap! Under 2021 arrangerade vi tre väldigt lyckade alumnevenemang. Ni har under året bidragit med totalt 19 nya alumnintervjuer och det projektet fortsätter ännu under 2022. Det har som sagt visat sig att väldigt många ungdomar som söker studieplats läser våra alumnintervjuer.

2022 kommer att innehålla en mängd olika alumnevenemang så vi hoppas innerlig att något av dem passar din kalender och väcker ditt intresse och att vi kan träffas IRL (som det nu så där modernt heter).

KOM MED PÅ ALUMNEVENEMANG

Efter succépremiär ordnas evenemanget ALUMNTRÄFFEN igen 2022. Det utlovas en eftermiddag med aktuellt tema och intressant paneldiskussion.

Novia, Arcada, Hanken, Helsingfors universitet och Åbo Akademi bjuder in alumner och vänner till en gemensam virtuell alumnträff på temat social hållbarhet i arbetslivet onsdag 30 mars 2022 kl. 15–16.30 (finsk tid).

Social hållbarhet är ett delområde inom FN:s globala hållbarhetsmål, men vad innebär social hållbarhet med avseende på arbetslivet?

Mot bakgrunden av ett arbetsliv i ständig förändring och en befolkningsstruktur som kräver att vi orkar och vill arbeta längre samtidigt som vi behöver få flera människor i arbete, diskuterar vi bl.a. kring begrepp som jämställdhet, mångfald, tolerans, välmående och gemenskap.

Hur kan vi som medarbetare, ledare och arbetsgivare tillsammans verka för ett socialt hållbart arbetsliv?

Kom med och diskutera de här frågorna med oss!

Anmälan senast 28.03.2022.

#alumnträffen #alumnträffen2022

LÄSVÄRT

SVÄNGRUM
I årets första Svängrum-e skriver rektor Örjan Andersson om vikten av nya arbetstagare "Regionens högskolor rekryterar studerande från både när och fjärran. Vi kan få studerande hit, vi kan utbilda dem, men vi kan inte i nämnvärd omfattning ge dem praktikplatser än mindre anställa dem. Och det är naturligtvis inte heller meningen. Den arbetsgivare som vill vara ett attraktivt alternativ på arbetsmarknaden idag och i framtiden gör klokt i att vara aktiv gentemot högskolornas studerande, såväl finländska som den växande skaran internationella studerande."

ALUMNBLOGGEN

I det senaste blogginlägget på Alumnbloggen lyfter Novias HR-specialist Maria Slotte upp många tänkvärda saker om välbefinnandet i arbetslivet.”Alla bär vi ett kontinuerligt ansvar för att välbefinnande i arbetet skapas. Du behöver tidvis fundera på vad är viktigt för dig, hur behöver du prioritera för att må bra och vad ger dig energi, vad tar energi. Och hur gör jag för att visa det för andra? En öppen samtalskultur har en skyddande effekt på välbefinnande i arbetet” Hela blogginlägget av Maria hittar du på Alumnbloggen.

ARENE

"Nuförtiden stannar man inte hela sitt arbetsföra liv på ett och samma företag mera. Vi är mera rörliga och byter både ort och bransch. Borde företag och arbetsgivare behandla före detta anställda som ”alumner” i hopp om att dessa ska tänka på sin tidigare arbetsgivare med samma förkärlek som många alumner har för sina älskade alma maters. Det är ju inom företagsvärlden lika viktigt som inom högskolevärlden att man också efter den aktiva fasen fungerar som en ambassadör."

Hela artikeln hittar du på Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf.

SPECIALISERINGSUTBILDNING

Specialiseringsutbildningar är till för personer i arbetslivet som redan avlagt en högskoleexamen eller för personer som skaffat sig motsvarande kunskaper på annat håll.

Specialiseringsutbildning i interprofessionell kompetens inom utvecklingen av digitaliseringen inom social- och hälsovård, 30 sp. Anmälningstid fram till 13.2.2022
Specialiseringsutbildning inom akutvårdsarbete, 30 sp. Anmälningstid fram till 13.2.2022
Specialisering inom mental och missbrukarvård, 30 sp med start hösten 2022. Anmälningstid fram till 15.5.2022

NOVIAS UTBILDNINGSUTBUD 2022

Novia presenterar ett brett utbildningsutbud för 2022 med utbildningar på både Bachelor- och Masternivå.

För 2022 lanseras en ny utbildning på Masternivå: Formgivare (högre YH) i Jakobstad. Utbildningen pågår under 1,5 år och fokuserar på hållbar och cirkulär design – den enda i sitt slag i Finland. Studierna är flexibla och utbildningen går att kombinera med ett heltidsjobb.

Högre (YH) utbildning:

Högre YH-utbildning inom social- och hälsovård i Åbo, flerformsstudier
Högre YH-utbildning inom social- och hälsovård i Vasa, flerformsstudier
Formgivare högre (YH), cirkulär design, Jakobstad, flerformsstudier

Ansökan till utbildningar på svenska pågår 16–30.3 och görs via studieinfo.fi. Hela utbildningsutbudet hittar du på vår webbsida samt i utbildningsbroschyren för 2022.

ÖPPNA YH

Du kommer väl ihåg att kolla vårt utbud av Öppna Yh kurser.

Här vara ett axplock av intressanta kurser:

Digital kommunikatör fortsätter med intressanta kurser hela året!
Geographic information is an important part of most fields today.
People working as researcher or managers, in business or in governmental organizations all benefit from using geographic information systems for collecting, storing, processing and mapping of spatial information.
Projektarbete inom social- och hälsovård. Kursen genomförs helt på distans.
Observera att registrerade Noviaalumner kan studera kostnadsfritt inom Öppna YH.

Hela utbudet av Öppna YH studier

KONSTNÄRER SÖKES

Nytt projekt söker konstnärer som vill belysa samhälleliga fenomen

I en tid som präglats av undantag och där konstnärers professionella yrkesutövning begränsats av olika pandemirelaterade restriktioner vill Yrkeshögskolan Novias FUI-verksamhet vid institutionen för konst och kultur genom projektet (Wh)a(r)t? (What art) undersöka olika sätt för konstnärligt arbete och samtidigt belysa konstnärens roll som samhällspåverkare idag.

Projektet (Wh)a(r)t? vid Novia söker 1–4 yrkesverksamma konstnärer för vardera 1–4 månader långa projektanställningar, där man som konstnär ges möjlighet att förverkliga ett eget konstnärligt projekt.

“Vi önskar att de konstnärliga projekten genomsyras av fördomsfri experimentlusta och att de involverar eller adresserar olika samhälleliga frågeställningar, grupperingar, funktioner eller fenomen", säger Therese Sunngren-Granlund, forskningsledare vid Yrkeshögskolan Novia.

De yrkesverksamma konstnärerna får gärna vara verksam inom bildkonst, fotografi, design, arkitektur, musik, scenkonst eller annan kreativ bransch. Ansökan är öppen för såväl enskilda konstnärer som konstnärsgrupper.

De konstnärliga projekten kan även involvera studeranden på institutionen i form av exempelvis praktik eller lärande i arbete.

Projektet (Wh)a(r)t? genomförs som en pilot i Jakobstadsregionen under våren 2022. Ett motsvarande projekt genomförs i Sydösterbotten hösten 2022, projektets omfattning är under planering.

Ansökan görs via Novias elektroniska system senast 7 mars kl.16. För mera information om ansökan se Novias hemsida.

 

Ha det gott och som alltid är det bara att höra av sig om det är något ni undrar över.

Isabella Alén, alumnkoordinator

December 2021 nr 6

December och här kommer årets sista alumnbrev där vi bland annat vill lyfta fram ett historiskt ögonblick och en lite annorlunda julhälsning.

BUBBEL, MINGEL OCH NÄTVERKANDE

Åter ett historiskt ögonblick inom Novias alumnverksamhet då Novia för ett par veckor sedan höll sin allra första förfest för alumner. En väldigt trevlig tillställning med bubbel, mingel och nätverkande.

Förfesten hölls i samband med Studerandeföreningen EKA:s årsfest då de firade sitt 15 års jubileum.

Once again a historic moment within Novia's alumnus network when Novia held its very first pre-party for alumni.

NOVIA HÄLSAR GOD JUL MED EN MUSIKVIDEO

Gemenskap och samhörighet är temat inför julen. I år väljer Yrkeshögskolan Novia att önska alla en God Jul och ett Gott Nytt år genom att släppa en musikvideo.

Novias personal har sjungit, dansat, musicerat och producerat en musikvideo som innehåller ett viktigt budskap om gemenskap. I videon sjunger Novias anställda till Shakin´Stevens jullåt ”Merry Christmas Everyone”. Musiken och videon är inspelad på alla Novias campus och i studio. Låten finns också på Spotify under "Novia Staff Band".

The theme of Christmas is fellowship and togetherness. Novia University of Applied Sciences wishes everyone Happy Holidays this year by releasing a music video.

In the music video you can see Novia's staff singing and dancing together and by this we want to bring forward the importance of fellowship in these times.

In the video, Novia's employees sing to Shakin' Stevens’ Christmas song “Merry Christmas Everyone”. The music and the video are recorded in a studio and at all Novia's campuses. The song is also available on Spotify under the name "Novia Staff Band".

NY UTBILDNING: MASTER OF ENGINEERING, STRUCTURAL ENGINEERING

Från och med hösten 2022 erbjuder vi en ny utbildning inom konstruktionsteknik med fokus på trä, Master of Engineering, Structural Engineering. Utbildningen passar dig som har en lämplig högskoleutbildning till exempel ingenjör och därtill minst två års arbetserfarenhet i branschen. I kombination med rätt arbetserfarenhet ger denna utbildning dig möjlighet att erhålla behörighet som projekterare för krävande och exceptionellt krävande projekteringsuppgifter av bärande träkonstruktioner. Utbildningen innehåller projektering, byggnadsmekanik och -fysik och behandlar bland annat branddimensionering, förstyvning och ljudteknik i träkonstruktioner samt träbyggnaders klimatavtryck och livscykelberäkningar.

Studierna är deltidsstudier och upplägget lämpar sig för studier vid sidan av arbete. Undervisningen genomförs på engelska som distansstudier, bunden till tid men inte till plats.

Ansökningstiden är 5-19.1.2022

Novia UAS introduces new degree program Master of Engineering, Structural Engineering

This programme in Structural Engineering equips you with insights and tools needed to take a central role in creating sustainable and climate-smart buildings to meet European Fit for 55 and global targets for carbon neutral societies as soon as possible.


ALUMNI TALKS

Alumni Talks är en helt ny podcast-serie. I podden får vi höra alumner från Åbos alla sex högskolor.

Alumnerna som alla studerat i Åbo reflekterar över sin egen karriärväg. Hur de landade på sitt nuvarande jobb? Vilka kompetensområden som behövs nu och i framtiden? Högskoleutbildningens betydelse i deras arbete. Som värd i podden fungerar Oscar Nyman.

I Alumni Talks, episod 2 får vi höra Novia alumn Joachim Hesthammer, grundare, VD och politiker. Om roller och att tycka om vad man gör. Varför sökte Joachim sig till Åbo? Vad anser han att man behöver för kunskap i framtiden? Hur har högskolestudierna påverkat hans karriär?

ÖPPNA YH

Du kommer väl ihåg att du som registrerad Noviaalumn kan studera kostnadsfritt inom Öppna YH.

HEMSIDA - JAG ÄR NOVIA ALUMN

Novia håller som bäst på att förnya sina hemsidor och självklart kommer sidorna för alumnverksamheten att uppdateras.

Vi kommer exempelvis att ha en sida där alumner själva kort berättar om fördelen med att vara registrerad alumn. De kan lyfta fram hur de har engagerat sig och vilka saker du tycker är viktiga inom alumnverksameten.

Är du en av våra ”Jag är Novia alumn” så hör av dig så berättar vi mera.

ANSÖK TILL NOVIAS MASTERUTBILDNINGAR

Vill du bygga på din tidigare examen? Om svaret är ja och du redan har två års arbetserfarenhet kan du 5–19 januari 2022 söka till våra Mastersutbildningar. Efter 1–2 års studier hos oss har du rätt att stolt kalla dig Master!

Observera att vi har också masterutbildningar på svenska:

Utbildning inom social- och hälsovård (Högre YH), som erbjuds både i Åbo och Vasa. Till de utbildningarna ansöker man i vårens andra gemensamma ansökan 16-30.3.2022.

Yrkeshögskolan Novia önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Merry Christmas and a Happy New Year!

November 2021 nr 5

Mitten av november och vi börjar ha frostnätter. Dagarna börja vara ljusfattiga men väldigt vackra. Här i mina kvarter, Raseborg, kan man njuta av frost på ängen och dimma över vattnet. Novia alumnverksamheten är i fullgång och här händer det mycket. Vi hade exempelvis den bästa svarsprocenten i landet gällande den årliga karriäruppföljningsenkäten.

NOVIAS ALUMNER ÄR NÖJDA MED SIN UTBILDNING

Yrkeshögskolan Novias alumner var de flitigaste att besvara UKM:s karriäruppföljningsenkät som genomfördes under en treveckorsperiod i höst. Novias svarsprocent på 59,5 procent var den högsta i landet. Över 90 procent av respondenterna är nöjda med sin examen.

Noviastuderande som utexaminerades år 2016 har delat med sig av sina erfarenheter via en enkät som genomförts av Undervisnings- och kulturministeriet, UKM. I enkäten får alumnerna svara på frågor gällande sin utbildning och karriär. Karriäruppföljningsenkäten ger vägkost för utveckling av högskolans verksamhet. Respondenternas svar kan även jämföras i relation med alla andra yrkeshögskolor.

”Jag vill framföra ett varmt tack till våra alumner för den värdefulla responsen. Det är andra året i rad som Novia ligger i toppen när det gäller svarsprocenten och det visar att vi har engagerade alumner. Det gläder oss mycket. Nu ska vi noga analysera enkätresultatet,” säger Örjan Andersson, rektor vid Novia

Enkäten används för att utveckla utbildningen vid högskolan. Efter fjolårets enkät beslöts till exempel att erbjuda öppna yrkeshögskolekurser kostnadsfritt till registrerade alumner.

Novia har de senaste åren satsat på att stärka alumnverksamheten, genom att utveckla kommunikationen med alumnerna och ordna olika aktiviteter.

”Jag är superglad över att vi har så engagerade alumner. Våra alumner är en av våra viktiga intressentgrupper. Vi har jobbat aktivt de senaste åren med att stärka dialogen och vi har fått väldigt positiv resons på de kontakter vi haft i anslutning till enkäten,” säger Isabella Alén, alumnkoordinator.

FÅ VERKTYG FÖR ATT SKAPA DIGITALA KULTURUPPLEVELSER

Projektet Kulturresiliens i ”det nya normala” erbjuder personer som arbetar med kultur professionellt eller genom en förening en bred palett av föreläsningar och workshoppar med fokus på såväl teknisk kompetenshöjning som innehåll, publikarbete och kommunikation – allt inom ramen för det digitala förmedlandet. Du som alumn är hjärtligt välkommen att delta! Följ gärna projektet Kulturresiliens på Facebook så missar du inte evenemangen eller besök vår webbsida för mera information.

Under hösten ordnas ännu två workshoppar om hur du kan skapa inkomster via digitala produktioner. Vinterns och vårens program är under planering. Projektet pågår under tiden 1.4.2021-31.3.2022 och finansieras med anslag för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna (AKKE) av Österbottens förbund.

Projektet genomförs i samarbete mellan Yrkeshögskolan Novia och KulturÖsterbotten.

ALUMNBLOGGEN

Alumnbloggen har kommit i gång. Hoppas du tagit som vana att gå in och läsa bloggen På bloggen kan man ta del av 5 snabba frågor till Novias forskningschef. Du hittar också intressanta inlägg av lektor Roger Nylund och alumn Niklas Andersson.

NOVIAS LINKEDIN-SIDA

På Yrkeshögskolan Novias LinkedIn-sida lägger vi upp uppdateringar så gott som dagligen. Så följ oss gärna så missar du inget intressant som är på gång. Vi är också genuint intresserade av våra alumner så håll oss gärna uppdaterade med vad som händer. Ni kan tagga oss eller också sända infon/nyheten som epost till oss.

KOMMANDE EVENEMANG

Alumnträffen 2022

Efter succépremiär ordnas evenemanget Aumnträffen igen 2022. Novia, Arcada, Hanken, Helsingfors Universitet och Åbo Akademi bjuder in alumner och vänner till en gemensam virtuell alumnträff onsdag 30 mars 2022 kl. 15-16.30. Mera information om programmet och anmälan publiceras inom kort.

After work på SuomiAreena

Är du en av många Novia alumner i Björneborg under SuomiAreena? Novia deltar torsdag 14 juli 2022 i Folktingets monter. Vi avslutar dagen med en lättsam alumnträff kl. 18-19.30 i form av After work och bjuder våra alumner på förfriskning och lite småsaltigt samtidigt som vi minglar och nätverkar. På plats finns också Novias rektor Örjan Andersson. Anmälan publiceras inom kort.

HEMSIDA - JAG ÄR NOVIA ALUMN

Novia håller som bäst på att förnya sina hemsidor och självklart kommer sidorna för alumnverksamheten att uppdateras. Vi kommer exempelvis att ha en sida där alumner själva kort berättar om fördelen med att vara registrerad alumn. De kan lyfta fram hur de har engagerat sig och vilka saker du tycker är viktiga inom alumnverksameten. Är du en av våra ”Jag är Novia alumn” så hör av dig så berättar vi mera.

Önskar alla en fortsatt trevlig höst och som alltid är det bara att höra av sig.

Isabella Alén, alumnkoordinator

isabella.alen@novia.fi
050 472 7805 

September 2021 nr 4

Bästa alumner
Efter en fin sommar har vi på Novia nu kört i gång läsåret 2021–2022. Vi känner oss positiva och räknar med att samhället sakta öppnas upp så att vi senast på våren kan mötas fysiskt igen på olika alumnevenemang.

TAGGA DIN STUDIEKOMPIS

På Linkedin kör vi i gång alumnverksamheten med en väldigt enkel uppgift till er alla.
Gilla inlägget, tagga din studiekompis och ni kan båda vinna ett varsitt presentkort från Interflora. Dragningen sker 15.10.2021. Tagga din studiekompis på LinkedIN

ALUMNBLOGGEN - OFFICIELLT ÖPPNAD

Första inlägget publicerat och vi fick också möjligheten att ställa 5 snabba frågor till Yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson. Läs svaren i vårt senaste blogginlägg!
På bloggen kan Novia alumner gästblogga om sin studietid, arbetsliv och karriär eller andra trevliga erfarenheter och händelser. Som gästbloggare har du samtidigt en ypperlig chans att lyfta fram egen verksamhet. Om du tycker det låter kul och du vill gästblogga är du mer än välkommen att ta kontakt. Alumnbloggen.

BLEV DU UTEXAMINERAD 2016?

Under hösten kommer alumner som blivit utexaminerad 2016 att ingå i en riksomfattande karriäruppföljningsenkät. Undersökningen som startar den 13 oktober kommer att samla information om de utexaminerades sysselsättning och belåtenhet med sin karriär och examen.  Undervisnings- och kulturministeriet använder också resultaten från enkäten för att utvärdera yrkeshögskolornas utbildningars kvalitet och utvecklingsbehov.
Novias svarsprocent i karriärundersökningen har de senaste åren varit bland de högsta bland alla yrkeshögskolor i landet och vi är jättestolta över resultatet.
Som alumnkoordinator ser jag extra framemot undersökningen för det ger mig en möjlighet att personligen vara i kontakt med våra alumner. Och jag räknar med att vi tillsammans sätter Novia på kartan och att vi hittar oss på topplacering i år igen.

DIMISSION MED ALUMNHÄLSNING OCH MUSIKINSLAG

I juni bjöd Novia in vårens utexaminerade, deras släkt och vänner samt personalen för att fira en gemensam digital dimission. Passar på att önska alla nyutexaminerade välkomna med i vår alumngemenskap.
Alumnhälsningen framfördes av Noviaalumnen Minttu Peuraniemi. Vi fick också njuta av fina musikinslag framförda av Novias studerande.
Tillställningen spelades in och kan ses på Novias Youtube kanal

ÖPPNA YH

Du kommer väl ihåg att du som registrerad Noviaalumn kan studera kostnadsfritt inom Öppna YH. Det är möjligt att delta i kurser via Öppna YH inom alla utbildningar/områden som finns vid Novia.
• Bioekonomi
• Företagsekonomi
• Konst och kultur
• Teknik och sjöfart
• Hälsa och välfärd

Hela utbudet av Öppna Yh studier.

 

Önskar alla en fortsatt trevlig höst och som alltid är det bara att höra av sig.

Isabella Alén, alumnkoordinator

isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135
050 472 7805

 

Maj 2021 nr 3

Bästa alumner
Önskar alla nyregistrerade alumner varmt välkomna med. Så kul att se att vi för varje dag ökar i antalet registrerade alumner. Vore väldigt tacksam om du som registrerad alumn hjälpte till så vi blir ännu fler genom att exempelvis be dina kurskamrater att registrera sig. Tack på förhand.

FORTBILDNING

Arbetslivet idag ställer krav på kontinuerlig kompetensutveckling och kontinuerligt lärande. Novia erbjuder fortbildningsverksamhet i många olika former och inom alla våra områden.

Just nu aktuella kurser

Öppna YH

 • Permakultur och regenerativt jordbruk – teori och praktik, 30 sp
 • The Farm Manager's Guide to Risk and Safety, 5 ECTS
 • The Farm Manager's Intercultural Communication, 5 ECTS
 • Corporate Sustainability and Quality Management, 5 ECTS
 • The Farm Manager's Practical Leadership, 5 ECTS
 • Songwriting Camp – Get Creative! 4 ECTS
 • Digital Project Management in Practice, 5 ECTS
 • Service design för utveckling av turism i skärgården, 5 sp


Fortbildning

 • Kompetenshöjande fortbildning för skolcoacher, 10 sp
 • Fortbildning inom perioperativ vård, 30 sp
 • Företagshälsovårdarutbildning, 15 sp

I höst erbjuder Novia också några avgiftsfria fortbildningar inom byggnads- och samhällsteknik:

 • Infrabyggande (120 sp), ansökan pågår 30.4 -23.5
 • VVS-projektering (75 sp), ansökan pågår 17.5 - 23.6
 • Krävande träkonstruktioner (30 sp), ansökan pågår 17.5 - 23

Ovan bara ett plock av det vi har på gång. Gå gärna in på vår hemsida för att bekanta dig med hela vårt utbud.

HISTORISK ALUMNTRÄFF POPULÄR

Alumnträffen 2021: Att leda i förändring som Novia ordnade tillsammans med Arcada, Hanken och Åbo Akademi samlades över 700 deltagare i publiken. Högskolorna behöver sina alumner och alumnerna har glädje och nytta av våra alma maters genom hela livet. Så hälsade Arcadas prorektor Henrika Franck publiken välkommen i den historiska träffen där alumner från åtminstone elva länder deltog. Webbinariets keynote hölls av Christina Dahlblom, Professor of Practice på Hanken och hon fungerar bland annat också som ledarskapscoach.

I nyheten på novia.fi om evenemanget hittar du länk länk till Dahlbloms tankar kring hur Finland kan bli världsbäst på ledarskap och också ta del av statistik över hurdant ledarskap alumnträffdeltagarna uppskattar.

Novia är väldigt nöjda med evenemanget och ställer oss positiv till en fortsättning.

Soliga vårhälsningar från Novia

Isabella Alén, alumnkoordinator

isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135
050 472 7805

 

Mars 2021 nr 2


DEN ORDINARIE YRKESHÖGSKOLEUTBILDNINGEN FYLLER 25 ÅR I ÅR

Den ordinarie yrkeshögskoleutbildningen fyller 25 år i år. De första yrkeshögskolorna inledde sin verksamhet 1991–1992 som temporära yrkeshögskolor. De första koncessionerna för ordinarie yrkeshögskolor beviljades 1996 och alla yrkeshögskolor hade blivit ordinära år 2000.

Vasa tekniska temporära yrkeshögskola inledde sin verksamhet år 1991 och temporära Yrkeshögskolan Sydväst inledde sin verksamhet 1996. År 2008 gick Svenska yrkeshögskolan och Yrkeshögskolan Sydväst samman och bildade Yrkeshögskolan Novia. Läs hela pressmeddelande här

Vi vill under jubileumsåret lyfta fram alumner med examen från början av 90-talet, så är du villig att ställa upp på en intervju så hör av dig.

 

ANSÖKNINGSTIDER

Ansökningstiden för Novias utbildningsutbud på svenska för både bachelorstudier och högre YH är 17-31.3.2021.Bekanta dig gärna med helheten i vår digitala broschyr. Bläddra i broschyren här Vi räknar i år igen med att våra alumner hjälper oss i marknadsföringen. Det gör ni enkelt genom att gilla och dela våra inlägg på social media och självklart prata gott om utbildningen med vänner och bekanta. Tack på förhand.

 

ENGELSKA SIDOR - INFO IN ENGLISH

Alumnverksamheten har igen tagit ett steg framåt. We are happy to announce that we now also have information about our alumni activities in English on our website. The next step is also to have some information in English in each alumni letter.

 

KOMMANDE EVENEMANG

ALUMNTRÄFFEN 2021 - ATT LEDA I FÖRÄNDRING

Kom ihåg att anmäla dig till Alumnträffen – Att leda i förändring. Vi har redan över 300 anmälningar så detta är absolut inget du vill missa. Program och anmälan hittar du här

FUI FIKA - RDI TALK

FUI Fika - RDI Talk är ett återkommande webbinarium varje månad, där Yrkeshögskolan Novia bjuder in samarbetspartners och andra gäster för att diskutera aktuella teman i anknytning till forskning, utveckling och innovation. Temat för vårens webbinarier är nordisk samverkan. Seminarier hålls en gång per månad och varje tillfälle tar cirka 45 minuter. Seminarierna hålls i Microsoft Teams.

Preliminärt schema

17.3, Ulla Sjöström, "Music som business" - Musikmakarna – en framgångssaga mot alla odds
14.4, Patrik Eklund, Umeå universitet
19.5, Johanna Björklund, preliminärt om hållbar mat
9.6, Nordisk samverkan

Tillfället kräver ingen förhandsanmälan, anslut till webbinariet via länken nedan.
Häng med! FUI Fika är öppet för studerande, personal, samarbetspartners och övriga intresserade!

Click here to join the meeting

 

Hoppas vi ses i rutan!

Ha det gott och hör av er om det är något ni undrar över eller om det är något ni önskar att Novia gör för våra alumner eller tar upp i alumnbrevet.

Isabella Alén, alumnkoordinator

isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135
050 472 7805

Februari 2021 nr 1

Februari och vi går mot ljusare tider! Och inom alumnverksamheten händer det hela tiden något nytt. Så kul att tillsammans med er bygga upp vår alumnverksamhet.


NOVIA ÖPPNAR KOSTNADSFRITT SINA ÖPPNA YH KURSER FÖR REGISTRERADE ALUMNER

För att hålla sig attraktiv och utvecklas på en arbetsmarknad där kompetenskraven ständigt förändras är det viktigt med livslångt lärande. Kontinuerlig självutveckling är en förutsättning för framgång i arbetslivet. Därför vill nu Novia erbjuda alla våra registrerade alumner möjligheten att kostnadsfritt delta i våra Öppna YH kurser.

Rätten att delta gäller alla Novia alumner som registrerat sig i vårt alumnregister och den avgiftsfria rätten gäller kursanmälningar för tiden 1.1.2021-31.12.2024. Så kallade ledstudier som siktar på avläggande av examen omfattas inte.

Här hittar du Novias kursutbud för Öppna YH

 

ALUMNBLOGGEN - LANSERAS SNART

Under våren kommer vi att lansera Novias alumnblogg. Vet du redan nu att du skulle kunna gästblogga om något intressant från ditt arbetsliv, karriär eller andra trevliga erfarenheter och händelser så hör absolut av dig redan nu.

Bloggen kommer att finnas på Noviala. På Novialia samlas Novias alla publikationer och produktioner. Här samlas alla bloggar, poddar och vloggar! Novialia är vårt ansikte utåt för hela vår verksamhet så självklart måste Novias alumnverksamhet finnas med.
På Novialia hittar du redan nu många bra texter. Du kan bland annat läsa en väldigt intressant text ”Om ledarskap”. Skriven av Roger Nylund som är filosofie doktor och lektor i produktionsekonomi vid Yrkeshögskolan.

 

STÄLLER DU UPP PÅ EN ALUMNINTERVJU?

Vi söker ständigt nya alumner som vill vara med och dela sina erfarenheter! Alumner som berättar om sin väg till Novia, sin utbildning och sin yrkeskarriär. Ett enkelt och väldigt uppskattat sätt att hjälpa oss i marknadsföringen av Novia. På Novias hemsida hittar du alla intervjuer som finns att läsa. Tveka inte att ta kontakt så berättar vi mera.

 

UPPDATERA DINA UPPGIFTER – du kan vinna en Novia goodiebag

Kontrollera att dina uppgifter är korrekt registrerade hos oss. Uppdaterade uppgifter på hur just du kan engagera dig är viktiga för oss. Genom att uppdatera dina uppgifter mellan 13.1-28.2.2021 deltar du i en utlottning av tre Novia goodiebags.

 

Önskar er alla fina krispiga vinterdagar,

Isabella Alén, alumnkoordinator

isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135
050 472 7805

December 2020 nr 8

Decemberhälsning!

NÖJDA STUDERANDE GER ENGAGERADE ALUMNER

Gå gärna in och läs artikeln Novia varit med och skrivit om alumnerna som är ett av högskolornas viktigaste visitkort, samarbetspartner och resurs.

Artikeln Nöjda studerande ger engagerade alumner hittar du på Arene rf (Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene har som huvudsakligt mål att främja yrkeshögskolornas gemensamma intressen)

YRKESHÖGSKOLAN NOVIA STÖDER HÅLLBAR UTVECKLING

Yrkeshögskolan Novia drar nytta av sitt gedigna kunnande inom hållbarhetsfrågor då alla yrkeshögskolor i landet har godkänt ett program för hållbar utveckling. Programmet tar avstamp i de mål för hållbar utveckling som FN godkände år 2015. Målet är hållbara, ansvarsfulla och koldioxidneutrala yrkeshögskolor med sikte på 2030.

”Landets yrkeshögskolor arbetar samordnat för ett koldioxidneutralt samhälle. Vi har arbetat länge med hållbarhetsfrågor inom Novia och vi ser det gemensamma programmet som viktigt och välkommet. Vid Novia betyder det att vi genom vår utbildning och forsknings- och utvecklingsverksamhet främjar en hållbar utveckling i arbetslivet och samhället. De som utbildas vid Novia ska ha den kompetens som behövs för att beakta hållbarhetsfrågor i sina kommande arbetsuppgifter och karriärer", konstaterar rektor Örjan Andersson. Läs hela pressmeddelande

LINKEDIN

Du kan följa oss på LinkedIn under namnet Novia University of Applied Sciences. Följ oss där för nyheter, inspirerande projekt och lediga tjänster inom högskolan.
Du hittar kanalen här

REKLAMFILM

Yrkeshögskolan Novia har lanserat en ny reklamfilm med engelskspråkig textning som presenterar de olika campus och högskolan som helhet. Filmen marknadsför och representerar hela högskolan, både vad gäller den geografiska spridningen och utbildningsutbudet

”Vi har som målsättning att använda våra egna studerande i den marknadsföring som vi gör, de modeller som medverkade i filmerna studerar alla vid Novia”, berättar kommunikationschef Jenny Svartsjö.

Så gå gärna in och kolla, gilla och dela i social media.

NOVIA UTBILDAR EXPERTER INOM AI

Novia har förnyat Mastersutbildningen Automation Technology med en ny läroplan och en inriktning på intelligenta system. Fokus ligger på användningen av maskininlärningsmetoder för tillämpningar inom bland annat automatisering och styrsystem samt som stöd för beslutsfattande. Utbildningen erbjuds vid Campus Vasa.

”Detta är ett område som i framtiden kommer att ha en enorm efterfrågan och Finland ligger i framkant vad det gäller förutsättningar. Vi hör till de länder som uppskattas ha störst potential för att kunna utnyttja och ta del av den ekonomiska utveckling som AI-tillämpningar kommer att erbjuda i framtiden”, säger prefekt Kristian Blomqvist.

Hela pressmeddelandet hittar du på vår hemsida

ANSÖK TILL NOVIAS MASTERUTBILDNINGAR

Vill du bygga på din tidigare examen? Om svaret är ja och du redan har två års arbetserfarenhet kan du 7–20 januari 2021 söka till våra Mastersutbildningar. Efter 1–2 års studier hos oss har du rätt att stolt kalla dig Master! Ansökan till Masterstudier på engelska pågår 7-20.1.2021.

Mera om ansökan hittar du på studyinfo.fi hemsida

EN JULHÄLSNING

Yrkeshögskolan Novia har under hösten utlyst en tävling bland studerande för att framta årets julkort. Vinnaren till årets julkort är framtaget av studerande Anna Malinowska bildkonstnär vid Campus Allegro i Jakobstad.

Med detta fina julkort vill vi tacka alla våra alumner för det gångna året! Utan er har vi ingen alumnverksamhet!

Vi önskar er alla en god jul och ett gott nytt år 2021!

Isabella Alén, alumnkoordinator

isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135, 050 472 7805

 

November 2020 nr 7

Hej i novembermörkret!

Det här året har satt vårt samhälle på prov och vi är många som arbetar hemma för att minska spridningen av corona. I tider av social distansering har mycket nätverkande blivit digitalt. Och precis som vänskap kräver en professionell relation ständig vård. Dra dig inte för att höra av dig till dina kontakter. Och dra dig absolut inte för att höra av dig till Novia. Uppdatera oss med dina målstolpar och andra intressanta projekt som du har på gång.

Jag kan börja och berätta vad som händer vid Novia.

NOVIAS SVARSPROCENT I KARRIÄRUNDERSÖKNINGEN

Tack till alla alumner från år 2015 som deltog i karriärundersökningen. Novias svarsprocent var bland de högsta och vi fick i år igen in näst mest svar i landet! Novia nådde en svarsprocent på hela 49,55 %.

Nu är det vår tur att ta tag i alla svar och siffror. Analysera och ta till oss, allt från positiva saker till kritiska kommentarer. Personligen tycker jag att det har varit extra trevligt att under processen få möjligheten att prata med er. Givande samtal på alla sätt. Man har verkligen fått en inblick i ert jobb och er vardag. Minns några samtal lite extra. Exempelvis en nybliven mor med sin förstfödde bara 12 h gammal i sin famn och som samtidigt ivrigt valde att pratade om utbildningsfrågor med mig. Jag hoppas att jag under mina samtal med er fått fram budskapet att ni som Novia alumner är en väldigt viktig resurs för oss, med eller utan enkätundersökningar.

ALUMNINERVJUER

Vi har noterat att väldigt många ungdomar som söker studieplats läser våra alumnintervjuer. Så ta gärna kontakt om du vill vara med och inspirera, dela din erfarenhet kring studier och karriärmöjligheter.

Alexandra Åhman, Socionom (YH)

” Jag rekommenderar utbildningen till människor som vill jobba med andra människor och få möjlighet att hjälpa andra i deras olika livssituationer. Du kommer definitivt stöta på spännande utmaningar men också få känna tacksamhet för någonting du gjort för någon annan människa.”  Läs hela intervjun med Alexandra

Christian Ekblad, ingenjör (YH), byggnadsteknik och samhällsteknik och (högre YH)

" Högre YH - Teknologibaserat ledarskap gav mig en bekräftelse om vad jag redan då hunnit erfara från mina arbetsuppgifter inom projektledning och jag fick lära mig mycket om vad driver människor."  Läs hela intervjun med Christian

 

NYA INLÄGG PÅ NOVIALA

På Novialia, Novias samlingssajt för publikationer, bloggar och poddar, hittar du bland annat många intressanta kolumner.

Här några exempel:

 • Studieliv i pandemi. Skriven av Towe Andersson som är lektor i byggnads- och samhällsteknik i Raseborg. Länk Skriven av Towe Andersson som är lektor i byggnads- och samhällsteknik i Raseborg.
 • Digitalt turistande. Skriven av Therese Sunngren-Granlund som är forskningsledare på institutionen för konst och kultur vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

 

STUDERA TILL EN MASTER PÅ ENGELSKA VID NOVIA

Blev du utexaminerad från Novia och funderar på nästa steg i karriären? Då kan en Mastersutbildning på engelska vara ett alternativ för dig.

Visste du att Novia 2021 erbjuder nio Mastersutbildningar på engelska? Vi erbjuder allt möjligt från autonoma fartyg, ledarskap för ingenjörer eller sjöfarare, naturresursförvaltning, tjänstedesign, automationsteknik, digitala lösningar och ledarskap inom företagsekonomi, fotografering, samt mångprofessionellt ledarskap inom social och hälsovård. Det går dessutom smidigt att kombinera Mastersstudier med både arbete och familj när studierna i huvudsak erbjuds deltid. Två utbildningar erbjuds även virtuellt, vilket underlättar för dig som inte bor nära campus!

Om du blev utexaminerad 2018 eller tidigare, samt har minst två års relevant arbetserfarenhet efter din examen, har du möjlighet att ansöka till någon av våra spännande högre YH/Master utbildningar i januari i högskolornas första gemensamma ansökan.

 

Och som alltid är det bara att ta kontakt!

Isabella Alén, alumnkoordinator

isabella.alen@novia.fi

(019) 224 8135, 050 472 7805

September 2020 nr 6

Hösthälsningar till Novias alumner!

Hoppas att ni haft en fin sommar. Nu när höstmörkret börjat lägga sig kommer årets första alumnbrev på ”posten”. Vi har mycket på gång inför hösten trots att vi i detta skede valt att skala bort några planerade evenemang på grund av de rådande omständigheterna vi fortfarande lever med. Evenemangen är bara på paus så genast när läget förändras så hör vi av oss.

EN DIGITAL KAFFETRFÄFF

Hoppas du har tid att logga in måndag 5 oktober kl. 15.00 för att hänga med på vår andra digitala kaffeträff. Denna gång gästas vi av riksdagsledamot Anders Adlercreutz. Under träffen kommer han att lyfta fram aktuella saker och ni har också möjlighet att ställa frågor. Frågorna får ni gärna sända in i förväg till isabella.alen@novia.fi 

Anmäld dig via Novia Network

Hoppas vi ses i rutan!

 

BLEV DU UTEXAMINERAD 2015?

Under hösten kommer alumner som blivit utexaminerad 2015 att ingå i en riksomfattande karriäruppföljningsenkät. Undersökningen som startar den 15 oktober kommer att samla information om de utexaminerades sysselsättning och belåtenhet med sin karriär och examen.  Undervisnings- och kulturministeriet använder också resultaten från enkäten för att utvärdera yrkeshögskolornas utbildningars kvalitet och utvecklingsbehov.

Ifjol fick Novia näst mest svar i karriärundersökningen bland alla yrkeshögskolor i landet och vi är jättestolta över resultatet. Som alumnkoordinator hoppas jag innerligt att vi år kommer att vara bäst i Finland på detta och räknar med att ni som Novia alumner hjälper oss att nå toppen genom att fylla i enkäten.

 

NATIONELL ALUMNMÅNAD

Den nationella alumnmånaden firas nu i Finland för första gången i oktober. Under månaden kommer samtliga yrkeshögskolor att fira och lyfta fram alumnerna på olika sätt. I Novia har vi valt att uppmärksamma den nationella alumnmånaden med en Novia alumnvecka under tiden 5.10 – 9.10.2020.

Som ni kunde läsa i början av alumnbrevet så börjar vi veckan med en digital kaffeträff och sedan fylls resten av veckan med mycket annat matnyttig och kul för våra alumner. Så håll utkik i social media.

 

NOVIA DELTAR I HÅLLBARHETSVECKAN I ÖSTERBOTTEN

Med Hållbarhetsveckan i Österbotten vill man tillsammans med föreningar, kommuner, företag och övriga intresserade i Österbotten skapa en evenemangsvecka där alla goda exempel på hållbarhetsarbete som görs i regionen lyfts fram. Självklar är Yrkeshögskolan Novia med. Vår personal kommer exempelvis att berätta i korta klipp om hållbarhet ur olika synvinklar.

Till Hållbarhetsveckans hemsida kommer du via denna länk  http://hallbarhetsveckan.fi/  

Och kommer du som alumn att medverka i Hållbarhetsveckan så hör av dig eller tagga oss gärna.

 

Hoppas ni får en fortsatt trevlig höst!

Isabella Alén, alumnkoordinator
isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135
050 472 7805

 

Maj 2020 nr 5

Bästa alumn

Hoppas allt väl med dig. Vi börjar vara inne på slutet av läsåret. Och vilket läsår. Alumnverksamheten fick inte den rivstart vi planerat på grund av rådande omständigheter. Alla våra evenemang blev avbokade. Det skulle ha varit så jättekul att träffas. Men vi blickar framåt och har redan många kiva och intressanta saker på kommande nästa höst. Men innan vi tar ”sommarlov” har vi planerat en digital kaffeträff som vi hoppas du har möjlighet att delta i.

EN DIGITAL KAFFETRÄFF OCH GENOMGÅNG AV VÅR ENKÄT FÖR ALUMNER

Hoppas du har tid att logga in tisdag 9 juni kl. 9.00. Vi träffas på Webex och länken till mötet hittar du HÄR  . Under träffen blir det som sagt en ganska snabb genomgång av svaren från enkäten. Kan redan nu säga att ni svarat flitigt och också inkommit med många egna förslag. Hoppas vi ses i rutan!

Har du ännu inte fyllt i enkäten så hinner du ännu göra det. Sista dagen du kan delta är 31.5.2020. Vi lottar ut en splitterny Jopo bland de som deltar i enkäten! Enkäten hittar du här >. Vi kontaktar vinnaren personligen!

FÖLJ OSS PÅ LINKEDIN

Om du vill hålla dig uppdaterad vad gäller vår forsknings- och utbildningsverksamhet följa oss på Linkedin. Där lägger vi också upp allt intressant som berör Novias alumnverksamheten. Och tagga oss gärna om du som alumn har något kul på gångs.

Avslutningsvis vill jag önska en riktigt härlig, myggfri och solig sommar åt er alla!

Isabella Alén, alumnkoordinator, isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135, 050 472 7805 

April 2020 nr 4

Bästa alumn!

Mitten av april och i veckan fick vi ännu snö på många ställen här i Finland. Ett gammalt ordspråk säger att det ska snöa på lärkan tre gånger innan det blir vår. Och sen går allt med fart och vi har sommaren riktigt bakom hörnet.

ENKÄT FÖR ALUMNER

Fyll i vår enkät för alumner. Svaren hjälper oss att utveckla vår alumnverksamhet. Vi lottar ut en splitterny Jopo bland de som deltar i enkäten! Enkäten hittar du här > 

NOVIA REKRYTERAR

Vid Novia planerar vi redan för kommande höst och läsåret 2020-2021. Du kommer väl ihåg att du kan följa med alla våra lediga befattningar. Ta gärna som vana att kolla sidan regelbundet eftersom sidan uppdateras kontinuerligt med nya intressanta befattningar.

 • Lektor i byggnads- och samhällsteknik (30.04.2020 16.00)
 • Lektor i maskin- och produktionsteknik (30.04.2020 16.00)
 • Lektor i elkraftsteknik (30.04.2020 16.00)

Alla lediga befattningar hittar du här > 

SEPARAT ANSÖKAN 1-15.5 FÖR ENGELSKA UTBILDNINGAR

Är du eller någon du känner intresserad av en Bachelor- eller Masterutbildning. Den separata ansökan är öppen 1-15.5.2020.

Campus Vasa

 • Master of Engineering, Automation Technology. 15 platser.
 • Master of Engineering, Industrial Management and Engineering. 5 platser.

Campus Åbo

 • Master of Engineering/Master of Maritime Management, Maritime Management. 5 platser.
 • Master of Engineering, Autonomous Maritime Operations. 5 platser.

Campus Raseborg

 • Bachelor of Natural Resources, Sustainable Coastal Management. 5 platser.
 • Master of Natural Resources, Natural Resources Management (online studies). 10 platser.

Ansök  HÄR 

ÖPPNA YH – KURSER KOSTANDSFRITT

Novia har fattat beslut, med anledning av den ansträngda situationen orsakad av coronaviruset, att erbjuda Öppna YH-kurser kostnadsfritt för permitterade och arbetslösa.

”Vi vill på detta sätt stöda de som drabbas av permitteringar och uppsägningar och lindra verkningarna av coronakrisen. En permittering är jobbig, men kan samtidigt vara ett tillfälle att utveckla sin kompetens och kanske få en inblick i något helt nytt”, konstaterar rektor Örjan Andersson.

Novias Öppna YH kurser hittar du HÄR 

DEMO-MILJÖ KRING ENERGILAGRING

Den snabbt ökande användningen av förnyelsebara energikällor skapar ett behov av energilagring i olika former och i annan omfattning än vid traditionell energiproduktion. För energiklustret i Vasa innebär denna utveckling nya affärsmöjligheter, men samtidigt genererar den ett delvis nytt kompetensbehov. För att för sin del svara mot detta bygger Novia nu (tillsammans med Åbo Akademi och Vaasan ammattikorkeakoulu) bl.a. upp en demo-miljö kring energilagring i Technobothnia, med syfte att tjäna såväl undervisning som forskning, samt även externa intressenter.

Artikeln hittar du HÄR 

Och som vanligt är det bara att ta kontakt även i andra frågor om det är något du undrar över.

Med vänliga hälsningar

Isabella Alén, alumnkoordinator
isabella.alen@novia.fi, (019) 224 8135, 050 472 7805

April 2020 nr 3 

Bästa alumn,

Här nedan något kul som är på gång som vi vill informera dig om. Som Novias alumnkoordinator är jag självklart intresserad av om du deltar i detta evenemang. Så hör gärna av dig till mig om du deltar. Vi vet att vi har en massa duktiga alumner där ute!

A 48-hour-hackathon challenge
Inkommande helg (3-5.4) kommer det att ordnas ett hackathon för att tackla de problem som gällande kris medfört. Allt kommer att ske online och är menat för alla som är villiga att hjälpa samhället, det krävs inga förkunskaper. Man satsar på att lösa problem inom fyra kategorier: Hälsa, Utbildning, Företagsverksamhet och Samhälle.

Novia fungerar inte som medarrangör men vi vill ändå informera er om detta tillfälle.

Mera information kan ni hitta på arrangörens hemsida HÄR

De söker nu deltagare, mentorer och företagspartners. Om du känner dig villig att delta, registrera dig då på deras hemsida. Om ni har några frågor kan de skickas till cronstedtwilhelm@gmail.com   

Med vänliga hälsningar

Isabella Alén alumnkoordinator
Isabella.alen@novia.fi 
(019) 224 8135, 050 472 7805

Mars 2020 nr 2

Bästa alumn,

Hoppas allt väl med dig. Som du säkert noterat så har Novia ersatt all kontaktundervisningen med nätförlagda studier. För övrigt jobbar vi vidare med samma mål och ambitionsnivå, det är bara sättet att arbeta som under en tid ändrar.

Ansökan till Novias examensinriktade dag- och flerformsstudier är i full gång och vi hoppas att du som alumn kan hjälpa oss med marknadsföringen. Det gör du enklast genom att gilla och dela våra inlägg på social media. TACK på förhand!

Det händer mycket på Novia och bäst följer du med allt HÄR

ANSÖKAN 18.3-1.4

Letar du eller någon du känner efter en möjlighet att lära sig något nytt, fördjupa och bredda sina kunskaper? Ansökan till Novias examensinriktade dag- och flerformsstudier på svenska sker 18.3-1.4.2020. Här nedan har vi listat alla våra flerformsstudier. Flerformsutbildning passar dig som vill studera vid sidan av arbetet.

JAKOBSTAD

 • Musiker (YH), kyrkomusik/barockmusik, flerformsstudier
 • Musikpedagog (högre YH)

VASA

 • Social- och hälsovård, (högre YH)
 • Socionom (YH), flerformsstudier

ÅBO

 • Social- och hälsovård, (högre YH)
 • Socionom (YH), e-socionom
 • Socionom (YH), flerformsstudier
 • Sjökapten (YH), flerformsstudier

 

Novias hela utbildningsutbud hittar du HÄR  
Ansök HÄR 

NOVIALIA - HÄR SAMLAS NOVIAS PUBLIKATIONER

Vid Yrkeshögskolan Novia bedrivs forskning inom bioekonomi, fartygssimulation, hållbar energiteknik, hälsa och välfärd, samt kultur och entreprenörskap. Forskningen håller hög klass och årligen har Novia omkring 120 aktiva projekt. För att synliggöra bredden och öppna upp om vår forskning har Novia lanserat en publikationssajt, där vi samlar våra publikationer och produktioner.

Ta gärna kontakt med personalen inom forskning, utveckling och innovation om du har en idé till ett forskningsprojekt eller samarbete

Ta gärna en titt på Novialia HÄR 

VÅRENS EVENEMANG FÖR ALUMNER INHIBERADE

Med hänvisning till den rådande situationen kring coronaviruset har Novia beslutat skjuta upp samtliga alumnevenemang. Jättetråkigt tycker vi då ni var många som anmält er. Vi siktar framåt och tänker positiv och inkommande höst planerar vi att köra både frukostevent och after work. Så vi återkommer med datum och plats.

Har du frågor tveka inte att ta kontakt.

Med vänliga hälsningar

Isabella Alén, alumnkoordinator
isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135
050  472 7805

Februari 2020 nr 1

NOVIA HAR EN NY ALUMNKOORDINATOR

Mitt namn är Isabella Alén jag är väldigt taggad inför den nya arbetsuppgiften som Novias alumnkoordinator. I sommar är det exakt 25 år sedan jag började jobba inom skolvärlden och på ”Forstis” i Ekenäs. De senaste tio åren har jag haft arbetsuppgifter inom Novia som gjort att jag haft kontakt med alla våra studerande. Så mitt namn borde inte vara främmande. Till mina arbetsuppgifter hör bland annat att skapa mötesplatser, både genom fysiska möten och genom sociala medier. Som alumn-koordinator ansvarar jag också för att samordna Novias kontakter med tidigare studerande, med andra ord våra alumner. Arbetet sker självklart i samarbete med Novias institutioner. Som alumnkoordinator kommer jag också att fånga upp och stödja initiativ från er alumner, våra studerande, våra samarbetspartners och anställda.

För Novia är det både intressant och viktigt att veta vart våra studerande tar vägen efter studierna, var ni jobbar osv., därför vill vi nu satsa på vårt alumnnätverk.

ÄR DU MÅNADENS ALUMNPROFIL?

Den här våren kommer vi också att varje månad lyfta fram en alumn. En lättsam intervju över en kopp kaffe. Intervjun delar vi i social media. Så vill Du vara Månadens alumnprofil så ta genast kontakt.

EVENEMANG FÖR ALUMNER

Denna vår har Novia planerat några event då vi bjuder våra alumner på frukost/ett glas vin eller en öl samtidigt som vi ger er en möjlighet att nätverka med andra alumner. Ett lättsamt sätt för er att hålla kontakt med Novia och få information om vad vi har på gång.

Som ni kan se nedan så har vi många datum och klockslag fastslagna. Vissa event saknar ännu det perfekta stället där vi kan träffas men vi ville nu redan gå ut med datum och tid så ni kan göra en bokning i er kalender. Så håll utkik på vår sida för evenemang.

Varmt välkommen till våra event!

16.4.2020 kl. 8-10 Frukostevent i Raseborg, Anmälan HÄR
22.4.2020 kl. 8-10 Frukostevent i Vasa
29.4.2020 kl. 16.30-18.30 After work i Helsingfors, Anmälan HÄR
april / maj After work i Åbo

EVENEMANG FÖR ALUMNER

Andra evenemang som kan intressera hittar du HÄR 

NOVIAS KARRIÄRTJÄNST

Vill du rekrytera en Novian kan du helt gratis annonsera lediga arbets- och praktikplatser eller uppdrag för examenarbeten som vi sedan lägger in på vårt intranät.  HÄR kommer du till vår karriärtjänst

LEDIGA BEFATTNINGAR

Vi söker och rekryterar året runt. Vill du jobba på Novia så kan du kolla in alla våra lediga befattningar HÄR 

NY STRATEGI - NOVIA 2030

Strategiarbetet som har varit omfattande och som har engagerat många i personalen är nu klart och strategin är nu publicerad och den kan du ta del av här ... NOVIA STRATEGI 2030

Vill avslutningsvis tacka dig för att du är med. Vi blir allt fler, och det finns alltid utrymme för nya alumner. Bjud alltså gärna med dina studiekamrater. De kan gå in och registrera sig HÄR  

Tveka inte att ta kontakt!

Noviahälsningar,

Isabella Alén
alumnkoordinator
Isabella.alen@novia.fi
(019) 224 8135
050  472 7805

2019 och tidigare 

Hösthälsningar till Novias alumner!

Novia erbjuder kostnadsfritt programmering, utveckling och systemförvaltning, 60 studiepoäng i Vasa
På grund av stor efterfrågan inom programmering inleds utbildning i programmering, utveckling och systemförvaltning vid Campus Vasa. Studerande har möjlighet att avlägga totalt studiehelheter upp till 60 studiepoäng under två års tid.

Utbildningen fokuserar på programmering och begreppet DevOps som är en metod som förenar själva programmeringen och systemförvaltningen till en kontinuerlig process. Utbildningen består av två helheter. En programmeringshelhet för personer med allmän kunskap och kännedom om ICT-branschen och en fortsättningshelhet för personer med programmeringskunskaper. Utbildningen lämpar sig för dig som har praktisk erfarenhet av programmering alternativt om du har en högskoleexamen och saknar kompetenser inom programmering.

Utbildningen möjliggör arbete inom ett snabbt växande område med stora valmöjligheter. Undervisningen sker så att deltagarna kan gå utbildningen vid sidan av sitt arbete. Ansökan till den första helheten 1.10-30.11.

Kurser inom Öppna YH under hösten

I princip är allt utbud inom Novia öppet för dig som vill studera inom öppna yrkeshögskolan.
Här på sidan erbjuds enbart de kurser som planerats specifikt för öppna YH, till vilka du anmäler dig direkt.

Karriärtjänst en mötesplats för studerande och arbetsgivare

Karriärtjänsten är en kontaktskapande länk mellan studerande och arbetslivet med fokus på att stöda våra studerande att hitta relevant anställning. Vi kan erbjuda företag lösningar för rekrytering och synlighet via olika evenemang.

Alumnträffar under hösten
Som medlem i alumnverksamheten kommer du att få meddelanden om vilka evenemang vi ordnar på våra campus.
Vi kan redan nu bjuda in dig till:

Campus Vasa
4.9 Vasa Campus Festival kl. 16-22 på Vasa torg

Årets läsår inleds då Novia, Vasa Yrkeshögskola, Vasa Universitet, Hanken, Åbo Akademi och den juridiska utbildningen vid Helsingfors universitet ordnar Vasa Campus Festival 4.9. Kvällen bjuder på en färgstark skara artister som uppträder på såväl finska, svenska som engelska. Bland andra får vi se Italobrothers, Bastupojkarna, Mouhous och Wehreä.
Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Till utskänkningsområdet är åldersgränsen 18 år. Vasa Campus Festival har huvudsakligen planerats av studerandekårerna i Vasa. Från Novias sida har studerande Jonny Skogberg representerat Novia och Novium.

Boka redan in följande datum 2.10, 6.11 och 4.12. Campus Vasa ordnar ”Månadens gäst by DIFF”, Föreläsningarna hålls i auditorium 408, Wolffskavägen 33.

Examenskonferens 21-22.11. Studerande vid vårdutbildningarna presenterar sina examensarbeten under båda dagarna. Studerande inom  företagsekonomi och teknik under fredag 22.11. Tillfällena är öppna för allmänheten.

Den 15.11 firar Novias socionomutbildning i Vasa att det är 20 år sedan de första socionomerna utexaminerades. Programmet publiceras senare.

Campus Raseborg
Högskoledag 6.11 som delas upp i två delar, del 1 kl. 10-14 för andrastadiets skolor då presenteras Novia alla utbildningsprogram och del 2 kl. 18-20 med föreläsning för alumner. Mera information på kommande.

Campus Åbo
Den 22.11 firar Novias socionomutbildning i Åbo att det är 20 år sedan de första socionomerna utexaminerades. Programmet publiceras senare.

Forskning- och utvecklingsverksamhet på Novia
Visste du att Novia även bedriver FoU-verksamhet på hög nivå? Just nu har vi över 100 pågående FoU-projekt inom fem olika fokusområden. Vi samarbetar med flera andra högskolor och universitet, företag och organisationer.
Genom FoU-verksamheten bidrar Novia till att skapa nya produkter och nya lösningar.

Våra projekt finns inom allt från fartygsteknik till hållbara teknologiska lösningar, miljö, kultur och vård. Läs mera om hurdana projekt vi har på gång just nu på vår webbplats.

Har du själv en bra projektidé? Kontakta oss!

Rekrytera en Novian
Via Novias karriärtjänster kan du annonsera lediga arbets- och praktikplatser eller uppdrag för examensarbeten som vi lägger in på vårt intranät. Läs mera och ta kontakt här >  

Konferens 9.10 vid Campus Åbo - Mångprofessionell social- och hälsovård
Välkommen på den åttonde konferensen i mångprofessionell social- och hälsovård! Årets tema är
Människohandel och det mänskliga mötet, ett aktuellt ämne inom social- och hälsovård. På vilket sätt kan professionella bemöta och handleda offer för människohandel i sektorövergripande sammanhang.

Programmet för konferensen finns här >

Deltagaravgiften är 40 euro/person eller 100 euro för tre personer från samma organisation. Ytterligare information fås av lektor Josephine Åberg, josephine.aberg@novia.fi, tfn 050 470 5469 eller lektor Daniela Sundell, daniela.sundell@novia.fi, tfn 050 564 5900.

Följ aktualiteter på Novia
LinkedIn https://www.linkedin.com/school/novia-uas/?viewAsMember=true
Facebook! https://www.facebook.com/NoviaUAS/

Trevlig och framgångsrik höst!

Yrkeshögskolan Novia


 

Du som alumn är väldigt viktig för oss!

Alumnbrev mars 2019

Vårvinterhälsning till Novias alumner!

Roligt att ha kontakt med dig igen genom Novias alumnverksamhet! Det här är vårt tredje brev till er alumner, och jag vill önska er varmt välkomna tillbaka till oss. Alumnverksamheten bjuder på nyheter, evenemang och gemenskap.

Novia får förnyad kvalitetsstämpel - fick det bästa möjliga omdömet av auditeringsgruppen

Novia har blivit godkänd av det Nationella centret för utbildningsutvärdering, NCU som svarar för utvärderingen av högskolor i Finland. NCU tilldelade Novia kvalitetsstämpel som påvisar att högskolan uppfyller nationella och europeiska krav på högskolornas kvalitetssäkring. Auditeringen är i kraft sex år. Novias nuvarande kvalitetsstämpel gällde perioden 2012-2018.

Novia ville vara den första högskolan att auditeras enligt den nya auditeringsmodellen som betonar högskolans genomslagskraft i samhället, vilket tar sig uttryck i exempelvis arbetslivsrelevant utbildning, regionalt förankrat forsknings- och utvecklingsarbete samt konstnärlig verksamhet.

I auditeringsmodellen betonas högskolans genomslagskraft i samhället och omfattar hela kärnverksamheten. Genomslagskraften kan ta sig uttryck i exempelvis arbetslivsrelevant utbildning, regionalt förankrat forsknings- och utvecklingsarbete samt konstnärlig verksamhet.

Auditeringen utfördes av en nordisk auditeringsgrupp. Rapporten finns publicerad här

Yrkeshögskolan Novia fick över 10 miljoner euro genom medelinsamling

Bland alla yrkeshögskolor i landet lyckades Novia samla in mest i sin medelinsamlingskampanj ”Stöd framtidens kunnande”. Totala summan för den egna insamlade delen blev 6 248 500 MEUR vilket betyder att statens motfinansiering blev fyra miljoner. De insamlade medlen i kombination med statens motfinansiering stärker Novia med sammanlagt 10,2 MEUR.

Novia inledde kampanjen ”Stöd framtidens kunnande” 2018 och kampanjen pågick fram till 31.12.2018 och för den tiden berättigade donationer till motfinansiering från staten. Yrkeshögskolorna i Finland samlade totalt in 28,3 MEUR. Statens medfinansiering bestod av 24 MEUR, med ett tak på maximalt 4 MEUR per yrkeshögskola.

Tack till alla som donerat! #mittnovia

Ansökan 20.3-3.4.2019

När du har avlagt en Bachelorexamen och har tre års arbetserfarenhet efter dina studier kan du söka till vår engelska Mastersutbildning Leadership and Service Design vid Campus Åbo Studerande kan utifrån sin tidigare högskoleexamen avlägga en av följande examina:
Master of Culture and Arts/Master of Business Administration/Master of Hospitality Management

- Utbildning inom social- och hälsovård, högre YH, Vasa 

- Utbildning inom social- och hälsovård, högre YH, Åbo

Utbildningen omfattar 90 studiepoäng och resulterar i en högre yrkeshögskoleexamen. Utbildningen är avsedd för personer som befinner sig i arbetslivet och som vill fördjupa och bredda sina specialkunskaper. Studierna ger möjlighet att utveckla både den egna ledarskapskompetensen och expertkunnande för att kunna utveckla en mångprofessionell social- och hälsovård. Studerande kan utifrån sin tidigare högskoleexamen avlägga en av följande examina: barnmorska (högre YH), bioanalytiker (högre YH), hälsovårdare (högre YH), röntgenskötare (högre YH), sjukskötare (högre YH) eller socionom (högre YH).

Evenemang för alumner

3-4.4 FoU-seminarium, vi har äran att bjuda in er alumner till hela Novias gemensamma FoU-seminarium vid Alere Wolffskavägen 31 i Vasa. Under onsdag presenteras både forskningsresultat och pågående projekt. Ni får ta del av korta key-note presentationer och posters. Efter programmet blir det mingel. Under torsdag fortsätter presentationerna.
Du hittar programmet här

Tillfället är öppet för alla, med tanke på serveringen vill vi gärna att du anmäler dig senast 29.3. Anmälan

3.4 anordnar DIFF – Ingenjörerna i Finland rf evenemanget ”månadens gäst” på Wolffskavägen i Vasa. Både alumner och studerande är välkomna. Joakim Ingves från FCG Consulting Group kommer att berätta om hur man gör lönsamma vindkraftsprojekt. Anmäl dig här. Tillfället inleds med kaffe och tilltugg.

24.4 Vid Novias campus i Raseborg ordnas föreläsning och en debatt 

Aktuellt inom skogspolitik med EU parlamentariker Nils Torvalds och i panelen finns med Novias lektorer, forskare och studerande samt Viltcentralens specialplanerare M. Wikström Anmäl dig här

26.4 Allegro Spring Festival i Jakobstad - en festival där vi öppnar dörrarna till campus i en månads tid

4-9.5 Bootcamp Act in Art - ett nordiskt/baltiskt nätverk med fokus på entreprenörskap i kulturbranschen.

Varmt välkommen till våra event!

Vad minns du från din tid på Novia?

I fjol var det tio år sedan Novia grundades. För att uppmärksamma det här kommer vi att ge ut en historik om vårt första decennium.

Vad minns du av din tid hos oss? Var du kanske aktiv i studerandekåren eller deltog du på något annat sätt i studielivet? Minns du något speciellt från undervisningen eller var du delaktig i något projekt?  Sänd gärna in korta historier, bilder eller annat kul material från din studietid! Materialet kan sändas till catrin.sandvik@novia.fi 

Vi behöver ha in materialet senast 31.5 2019!

Tack för din hjälp!

Forskningsverksamhet på Novia
Visste du att Novia även bedriver FoU-verksamhet på hög nivå? Just nu har vi över 100 pågående forskningsprojekt inom fem fokusområden. Vi samarbetar med flera andra högskolor och universitet, statliga inrättningar, organisationer och företag. Genom forskningen bidrar Novia till att skapa nya produkter och nya lösningar. Våra rön finns inom allt från fartygsteknik till hållbara teknologiska lösningar, miljö, kultur och vård. Har du själv en bra projektidé? Ta kontakt med catrin.sandvik@novia.fi

Känner du till Novias öppna YH?
Genom att vara inskriven vid öppna YH kan du avlägga kurser utan att vara registrerad som examensstuderande. Det här kan fungera som fortbildning för dig som tidigare studerat vid Novia, och vill bredda dina kunskaper. Låter det intressant? Läs gärna mer här.

Novias karriärtjänst
Om du vill rekrytera en Novian kan du annonsera lediga arbets- och praktikplatser eller ett uppdrag för examenarbeten som vi lägger in på vårt intranät. Sänd din annons till Julia Dahlkvist julia.dahlkvist@novia.fi så lägger vi in din annons på Novias intranät så att alla studerande vid Novia kan se den.

Novia Nytt 2019
Är du är intresserad av att del av vad som pågår vid Novia? Våra pressmeddelanden finns samlade på novia.fi

20.3 Fest då Novias första grupp vårdare med behörighet att förskriva läkemedel får sina intyg

19.3 Yrkeshögskolan Novia inleder gemensam ansökan

12.3 Satsning på utbildning och forskning behövs för Finlands fortsatta framgång

7.3 Nytt samarbete mellan svenska och finska studerande i Åbo – med stöd från mediehus

21.2 Noviastuderande i Åbo som vill bli företagare går entreprenörskurs – enligt svenskt koncept


Du får info om verksamhet som rör dig via vårt alumnsystem
Ange gärna din utbildning i vårt alumnsystem, det gör det lättare för oss att rikta intressanta evenemang till just dig från ditt eget utbildningsområde och blir således mera värdefullt för dig!

Noviahälsningar,
rektor Örjan Andersson


 

Vinterhälsning till Novias alumner!
Roligt att ha kontakt med dig igen genom Yrkeshögskolan Novias alumnverksamhet! Vi lanserade tjänsten i maj 2018 och har redan nu över 500 medlemmar. Det här är vårt andra brev till er alumner, och jag vill önska er varmt välkomna tillbaka till oss. Alumnverksamheten kommer att bjuda på nyheter, evenemang och gemenskap. Tipsa gärna dina studiekompisar att också komma med i verksamheten! Fördjupa dina kunskaper!

Ansökan till Masterstudier i januari 2019
När du har avlagt en Bachelorexamen och har tre års arbetserfarenhet efter dina studier kan du söka till våra Masterstudier. Där ingår fördjupande yrkesstudier, fritt valbara studier samt ett examensarbete/lärdomsprov. Novia erbjuder 2019 följande Masterutbildningar som genomförs som flerformsstudier.

Ansökan till våra engelska Mastersutbildningar 9-23 januari 2019
Master of Engineering, Industrial Management and Engineering, 60 ECTS, Vasa Nyhet 2019!
Master of Engineering, Automation Technology, 60 ECTS, Vasa
Master of Maritime Management/Master of Engineering, 60 ECTS, Åbo
Master of Culture and Arts, Entrepreneurship in the Arts,60 ECTS, Jakobstad
Master of Natural Resources Management, Master of Resourses Management 60 ECTS, Raseborg

Ansökan till Åbo för följande Masterutbildningar 20 mars-3 april 2019
Master of Business Administration, Leadership and Service Design, 90 ECTS, Åbo
Master of Culture and Arts, Leadership and Service Design, 60 ECTS, Åbo
Master of Hospitality Management, Leadership and Service Design, 90 ECTS, Åbo

Novias karriärtjänst
Om du vill rekrytera en Novian kan du annonsera lediga arbets- och praktikplatser eller ett uppdrag för examenarbeten som vi lägger in på vårt intranät. Sänd din annons till Julia Dahlkvist julia.dahlkvist@novia.fi så lägger vi in din annons på Novias intranät så att alla studerande vid Novia kan se den.

Medelinsamlingen Stöd framtidens kunskap
Novias medelinsamling har gått bra, fortfarande skulle vi vilja se många fler donatorer för att visa på hur viktig vår förankring i samhället och arbetslivet är. Vi vill garantera högklassig svenskspråkig undervisning i Finland även i framtiden. Genom detta vill vi säkerställa service på svenska, ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett rikt kulturliv i våra regioner. De insamlade medlen används för att stöda undervisningen vid Novia. Alla donationer – såväl stora som små – är värdefulla för oss. Fram till 31.12.2018 berättigar varje donation till motfinansiering från staten.

Via den här länken kan du donera från 10 euro och mer > Ge donation här

Tillstånd för penninginsamling i Finland, beslut från Polisstyrelsen, Tillståndsnummer RA/2017/1273

Vad får jag som alumn?
Du som är alumn är mycket värdefull för Novia – alumnerna är våra bästa ambassadörer! Som medlem i alumnnätverket kan du bl.a. beställa examensarbeten och undersökningar, få information om evenemang, fortbildningsmöjligheter och forsknings- och utvecklingsprojekt samt marknadsföra ditt företag genom att ta emot besök av våra studerandegrupper.

Forskningsverksamhet på Novia
Visste du att Novia även bedriver forskningsverksamhet på hög nivå? Just nu har vi över 100 pågående forskningsprojekt inom fem olika fokusområden. Vi samarbetar med flera andra högskolor och universitet, statliga inrättningar, organisationer och företag. Genom forskningen bidrar Novia till att skapa nya produkter och nya lösningar. Våra rön finns inom allt från fartygsteknik till hållbara teknologiska lösningar, miljö, kultur och vård. Har du själv en bra projektidé? Kontakta oss!

Varför inte göra Studerandekåren Noviums årsfest i Åbo till din egen alumnträff?
Som medlem i alumnverksamheten kommer du att få meddelanden om vilka evenemang vi ordnar på våra campus. Det som vi nu har på gång är Studerandekåren Noviums elfte årsfest som äger rum 15 mars 2019 i Åbo. Samla dina tidigare studiekamrater eller dina nuvarande arbetskamrater till årsfest!

Månadens gäst
9.1 anordnar DIFF – Ingenjörerna i Finland rf evenemanget ”månadens gäst” på Wolffskavägen i Vasa. Både alumner och studerande är välkomna. Inbjudan kommer inom kort att öppnas!

Känner du till Novias Öppna YH?
Genom att vara inskriven vid Öppna YH kan du avlägga kurser utan att vara registrerad som examensstuderande. Det här kan fungera som fortbildning för dig som tidigare gått på Novia, och vill bredda dina kunskaper eller ta del av någon kurs som inte fanns när du var inskriven. Låter det här intressant? Läs gärna mer här >

Novia Nytt
Är du är intresserad av att del av vad som pågår vid Novia? Våra pressmeddelanden finns samlade på novia.fi

26.10 President Niinistö och fru Haukio besöker Vasa Läs nyheten här
16.10 Donation till Yrkeshögskolan Novia från Svensk-Österbottniska samfundet Läs nyheten här
11.10 Projektet WindCoE vid Yrkeshögskolan Novia fick pris i Bryssel Läs nyheten här
4.10 Yrkeshögskolan Novia firar 110 år av skogsbruksutbildning på svenska Läs nyheten här
3.10 Yrkeshögskolorna Novia och Arcada fördjupar utbildningssamarbetet Läs nyheten här
21.9 Yrkeshögskolan Novia inleder ny Mastersutbildning inom teknik i Vasa Läs nyheten här
31.8 Donation till Yrkeshögskolan Novia från Viria Läs nyheten här
20.8 Yrkeshögskolan Novia fick donation från VEO Läs nyheten här

Du får info om verksamhet som rör dig via vårt alumnsystem
Ange gärna din utbildning i vårt alumnsystem, det gör det lättare för oss att rikta intressanta evenemang till just dig från ditt eget utbildningsområde och blir således mera värdefullt för dig!

Noviahälsningar!

Yrkeshögskolan Novia
Rektor Örjan Andersson

_______________________________________________________________________________________________

 

Sommarhälsning till Novias alumner!

Roligt att ha kontakt med dig igen genom Yrkeshögskolan Novias nya alumnverksamhet! Vi lanserade tjänsten i maj och har redan nästan 300 medlemmar. Det här är vårt första brev till er alumner, och jag vill önska er varmt välkomna tillbaka till oss.

Alumnverksamheten kommer att bjuda på nyheter, evenemang och gemenskap. Tipsa gärna dina studiekompisar att också komma med i verksamheten!

Forskningsverksamhet på Novia
Visste du att Novia även bedriver forskningsverksamhet på hög nivå? Just nu har vi över 100 pågående forskningsprojekt inom fem olika fokusområden. Vi samarbetar med andra högskolor och universitet, statliga inrättningar, organisationer och företag.

Genom forskningen bidrar Novia till att skapa nya produkter och nya lösningar. Våra rön finns inom allt från fartygsteknik till hållbara teknologiska lösningar, miljö, kultur och vård.

Läs mera om hurdana projekt vi har på gång just nu på vår webbplats. Har du själv en bra projektidé? Kontakta oss!

Tilläggsansökan 2-23.7
På Novia pågår förberedelser inför ansökan 2019 inför höstens utbildningar. Funderar du på att studera vidare? Ansökan till våra Mastersutbildningar/Högre YH är öppna under tilläggsansökan i juli och de utbildningar som deltar är:

 • Utbildning inom social- och hälsovård, högre YH i Vasa och Åbo
 • Ingenjör, högre YH, teknologibaserat ledarskap i Vasa
 • Master of Engineering/Master of Marine Technology, Maritime Management i Åbo
 • Master of Culture and Arts, Leadership and Service Design/Master of Business Administration/Master of Hospitality Management, Leadership and Service Design i Åbo

Engagera dig som alumn
Du som är alumn är mycket värdefull för Yrkeshögskolan Novia – alumnerna är våra bästa ambassadörer! Vill du hjälpa till att utveckla våra utbildningar och ge blivande och nuvarande studerande en inblick i livet efter studierna? Som medlem i alumnnätverket kan du bl.a. beställa examensarbeten och undersökningar, få information om evenemang, fortbildningsmöjligheter och forsknings- och utvecklingsprojekt samt marknadsföra ditt företag genom att ta emot besök av våra studerandegrupper.

Via Novias karriärtjänst för företag kan du rekrytera studerande, läs mera på vår webbsida om det, https://www.novia.fi/om-oss/karriartjanst-for-foretag/

Ange din utbildning
Ange gärna din utbildning i vårt alumnsystem, det gör det lättare för oss att rikta intressanta evenemang till just dig från ditt eget utbildningsområde och blir således mera värdefullt för dig!

Årsberättelse
En summering av året 2017 kan du läsa mera om i vår årsberättelse, läs årsberättelsen här >

Alumnträffar under hösten
Som medlem i alumnverksamheten kommer du att få meddelanden om vilka evenemang vi ordnar på våra campus. Vi kan redan nu bjuda in dig till

 • 17.8 Alumner från utbildningen i produktionsekonomi vid Campus Vasa samlas till en alumnträff i Åminne, Malax. Hör du till en av dem, anmäl dig via Facebook eventet https://www.facebook.com/groups/569501530082635/
 • 5.9 Vasa Campus Festival läs nyheten här
 • 5.10 Skogsbruksingenjörsutbildning firar 110 år vid Campus Raseborg. Ta med dina tidigare studiekamrater eller arbetskamrater och kom och träffa oss på våra alumnevenemang!

Novia Nytt
Är du är intresserad av att del av vad som pågår vid Novia? Våra pressmeddelanden finns samlade på novia.fi https://www.novia.fi/om-oss/pressrum/pressmeddelanden/

Trevlig sommar!

Yrkeshögskolan Novia
Rektor Örjan Andersson