bild2.1

24.04.2024 | Kommentarer

Mathantverkare och närmatsföretagare träffades i Helsingfors

I april ordnades branschdagar för livsmedelsföretagare på Haaga-Helia i Helsingfors. Dagarna arrangerades i samarbete mellan projektet Urban & Local, som drivs bl.a. av yrkeshögskolorna Metropolia och Haaga-Helia, och föreningen Mathantverk i Finland – Suomen Artesaaniruoka. Att samlas för branschdagar är viktigt och det syntes då evenemanget lockade ett rätt så stort antal personer från olika delar av landet. Många mathantverks- och närmatsföretag är nämligen små och arbetet är till stor del ensamt. Att få träffa andra för att utbyta idéer och diskutera både möjligheter och problem är värdefullt.

Studiebesök i huvudstaden

Första dagen bestod av studiebesök i Helsingfors. Först ut var saluhallen i Hagnäs. Här fick vi bekanta oss med de ungefär 40 företag som verkar i saluhallen. Flera av företagen var bekanta för de mathantverkare som deltog i studiebesöket. De levererar nämligen produkter till saluhallen för försäljning, bl.a säljs Öfvergårds äppelmust i butiken Lentävä lehmä. Den kanske mest uppskattade delen av besöket i Hagnäshallen var rundturen i utrymmen under markytan. Dessa utrymmen får allmänheten inte besöka, men de är väldigt intressanta för livsmedelsföretagare. Hur fungerar logistiken? Hur förvaras produkterna? Var kan man parkera då man levererar varor? Besöket i Hagnäs slutade med lunch på restaurangen Kirsikka, som använder produkter från saluhallen i sina maträtter. Därefter åkte gruppen på 40 personer vidare till Muji som ligger högts upp i köpcentret Kamppi. I denna japanska butik hittar man faktiskt det bästa utbudet i Helsingfors av hållbart producerade lokala livsmedelsprodukter. En rundtur visade att här finns bl.a. Raseborgs fermenteris syrade produkter, mjöl från Mörby gård i Ekenäs och bröd från Backers Bakery i Ekenäs.

Närmatstorg med tasting och pitchar

Den andra dagen började med ett närmatstorg. På plats fanns ett fyrtiotal livsmedelsföretagare som visade upp sina produkter. Här ställde bl.a. mathantverkare som utbildats vid Novia ut. Öfvergårds från Åland, Airis gårdsbageri från Kumlinge, Vikbo torp från Pargas och Smeds från Pellinge. Men många flera mathantverkare än detta deltog. I samband med branschdagarna ordnades nämligen även årsmötet för mathantverksföreningen. Vid årsmötet avtackades ordförande Gunnel Englund och till ny ordförande valdes Mervi Louhivaara.

 Bild1.1Jan och Anna Alm från Övfergårds på Åland tillsammans med Airi Pettersson från Kumlinge ställde ut vid närmatstorget. Bild: Heidi Barman-Geust

Matnyttigt för företagare

Dagen fortsatte med föreläsningar riktade till livsmedelsföretagare. Ari Ruoho från den prisbelönade restaurangen Nokka berättade om närmatens roll i restaurangen och hur man som småföretagare får foten in. Rilla Engblom från yrkeshögskolan Haaga-Helia tipsade om hur företag kan vässa sin kommunikation då det gäller företagets hållbarhetsarbete. Vi fick även höra om hur olika typer av certifieringar kan öka synligheten och om den efterfrågan som finns på både matsouvenirer och på frukostpaket för stugturister.

Bild 3Mathantverket får allt starkare fotfäste i Finland. Bild: Heidi Barman-Geust

Branschen växer

Branschdagarna lockade inte bara företagare utan även sakkunniga från olika organisationer och från högskolor. Det fanns plats för nätverkande, för diskussioner och planering. Det är fint att se att så många samlas kring mathantverket och att branschen växer. Mycket har hänt sedan begreppet mathantverket tog steget över från Sverige till Finland kring år 2013 och sedan Novia drev projektet Kustens mat några år senare. I början nåddes den finlandssvenska kusten av mathantverket, men genom idogt arbete från mathantverksföreningens sida så sprider sig mathantverket i hela Finland.


Texten har granskats av Novias campusredaktion och publicerats 24.4.2024.

granskatavnoviascampusredaktion35