Campus Allegro Jakobstad

Studierna inleds måndag 26.8.2019 kl. 13.00 i auditorium Rotunda, Campus Allegro. Du kommer in via ingången vid Köpmansgatan 10 (mot torget) och rakt fram finns det runda auditoriet Rotunda.

För studerande på Masterprogrammet Entrepreneurship in the Arts inleds studierna måndag 19.8.2019 kl. 9.00 i Föreläsningssalen (vån 3 på Konst, foto och design).

Här hittar du information som rör samtliga nya studerande vid Yrkeshögskolan Novia.

Enhetschefens hälsning

Bästa studerande,

Du är varmt välkommen till att inleda dina studier vid Yrkeshögskolan Novia på Campus Allegro i Jakobstad! Det ska bli fint att ha dig här som studerande hos oss och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier och den fantastiska miljö vi kan erbjuda i Jakobstad.

Den information du behöver nu i början av dina studier hittar du på dessa sidor. Likaså kommer du att få användarnamn till vårt nätverk och tillgång till intranätet genast vid terminsstart.

I Jakobstad kommer du att få uppleva ett campus där vi snabbt lär känna varandra. Vi känner att varje enskild studerande är viktig för vårt campus och hoppas att du ska uppleva att du och dina studier är i centrum för vårt arbete. Inom kulturbranschen är det högt i tak och brett mellan väggarna, vi hoppas att även din utveckling under studietiden ska kunna formas till just det du vill, låt din kreativitet rocka loss!

Kajsa Dahlbäck
Enhetschef

WEBB KajsaDahlback SJ 4

Studiestart

Läsåret 2019-2020 inleds måndag 26.8.2019 kl. 13.00 i auditorium Rotunda, Campus Allegro. Under dagen får du information om yrkeshögskolan, studierna och personalen. Du får träffa de andra studerandena och dina tutorer (äldre studerande som tar hand om alla nya). Dagen avslutas med en rundvandring med dina lärare och tutorer.

Studierna inleds med kursen Introduktion till högskolestudier då du bland annat får information om yrkeshögskolestudierna och andra praktiska saker som rör studierna på Campus Allegro. Du kan förbereda dig inför studierna genom att ladda ner studieappen Tuudo på din telefon.

Information om Campus Allegro Jakobstad

I Campus Allegro Jakobstad mitt i stadens kärna verkar flera olika utbildningar inom konst, kultur, företagsekonomi, internationell handel och pedagogik.

Novia erbjuder utbildning i bildkonst, grafisk design, inredningsdesign, fotografering, scenkonst och musik samt tradenom i Campus Allegro. Antalet studerande inom Novias kulturutbildningar är över 270. Totalt i Campus Allegro finns upp mot 700 studerande. http://campusallegro.fi/

Schaumansalen, scenrummet för teater- och musik Black Box och utställningsutrymmet White Box utgör utmärkta miljöer för möten mellan professionella och studerande. Schaumansalen är en av landets bästa akustiska miljöer med förstklassig ljudteknik, audiovisuell teknik, inspelningsstudio och instrument, http://schaumanhall.fi/

Den intima Black Box, scenrummet för teater- och musik, ger möjlighet till nära möten mellan publik och skådespelare, musiker och performanceartister. Utställningsutrymmet White Box,  tillsammans med våra verkstäder, ateljéer och gästlägenheter, är en fungerande miljö för utställningar, undervisning och "Artist in Residence"-verksamhet.

Tritonia Allegro är det vetenskapliga biblioteket Tritonias enhet i Jakobstad och det gemensamma biblioteket för Campus Allegros utbildningar. Biblioteket är öppet för alla och ger mångsidig biblioteksservice på svenska, finska och engelska. www.tritonia.fi/sv/allegro

För studerande vid kulturutbildningarna i Jakobstad finns studerandeföreningen Skruvster som förfogar över egna utrymmen i studentkällaren Allegrogen.

Kostnader

Yrkeshögskolan har inga terminsavgifter. Däremot betalar du som studerande själv ditt studie- och arbetsmaterial. Materialkostnaderna varierar beroende på utbildning men rör sig kring 500 – 1 000 euro per år.

Allmänt om Jakobstad

Staden Jakobstad är en trevlig och livfull stad med ca 20 000 invånare. Jakobstad är tillräckligt stort för att kunna erbjuda en mångsidig service men ändå tillräckligt litet för att man kan känna gemenskap. Tvåspråkighet och mångkulturalism är viktiga delar av stadens profil.

Det rika kulturlivet i Jakobstad erbjuder fina möjligheter till fritidssysselsättning för studerande. Utbudet på lokala musik- och konstföreningar samt amatörteatersällskap är stort och mångsidigt. Naturen i kustområdet är unik och klimatet är varierande - så alla möjligheter finns till aktiviteter i enlighet med årstid. Läs mer på: https://www.jakobstad.fi/

Bostäder

Bostad kan du söka t.ex. via

Det kan löna sig att kolla annonser i lokaltidningarna Österbottens Tidning och Pietarsaaren Sanomat. Tips! Känner du andra som studerar i Jakobstad? Gå ihop flera och hyr en större lägenhet – billigare och roligare!

Kontaktuppgifter till studerandeservice vid Campus Allegro

På denna e-postadress svarar alltid någon av våra studiesekreterare: studerandeservice@novia.fi Tveka inte att ta kontakt ifall det är något du undrar över!

Utbildningar

Utbildningen i konst, foto och design

Utbildningsansvarig:Bildkonst, bildkonstnär (YH), 240 sp

Utbildningsansvarig:


Profileringens lärare: Robert Back, Ingela Bodbacka-Rak 

Inredningsdesign, formgivare (YH), 240 sp, inredningsdesign

Utbildningsansvarig:


Profileringens lärare: Elina Rebers, Anders Aromäki 

Grafisk design, formgivare (YH), 240 sp, grafisk design

Utbildningsansvarig:


Profileringens lärare: Jonas Rak, Mikael Paananen 

Medianom, fotografering, medianom (YH), 240 sp

Utbildningsansvarig:


Profileringens lärare: Lars Rebers, Emma Westerlund  

Utbildningen i musik- och scenkonst 

Musik/musikpedagog, musikpedagog (YH) / musiker (YH) 240 sp

Utbildningsansvarig:


Utbildningens lärare: Marcus Söderström, Dan Lönnqvist, Mikael Svarvar, Mats Granfors, Patrick Lax, Bettina Backström-Widjeskog, Christine Sten, Petteri Pitko, Aira Maria Lehtipuu 

Scenkonst,  scenkonstpedagog (YH), 240 sp

Utbildningsansvarig:

 

Tradenom (YH), företagsekonomi, 210 sp

Utbildningsansvarig: