10.4.2017

Mathantverkardagar ordnas för första gången i Finland

3467637

Intresset för mathantverk växer såväl i Finland som i Norden och en ny yrkeskår av mathantverkare börjar träda fram. Nu samlas aktiva mathantverkare och andra intresserade under två mathantverksdagar på Storfinnhova gård i Kimito. Det är första gången som det ordnas mathantverksdagar i Finland och för arrangemangen står projektet Kustens mat, ett finlandssvenskt projekt i samarbete mellan regionerna Nyland, Åboland, Åland och Österbotten. Projektet vill lägga grunden för ett nätverk för mathanverkare i hela Finland och på så sätt sammanföra erfarenheter och kunskap i hantverksmässig livsmedelsförädling. Förutom mathantverksdagar ordnar projektet även utbildningar i mathantverk och de öppna Finska Mästerskapen i Mathantverk.

Genom mathantverksdagarna vill projektet nå ut till mathanverkare och andra matintresserade samt lyfta upp intressanta och aktuella ämnen. Programmet under mathantverksdagarna består av föreläsningar och företagsbesök. Även måltiderna är en del av programmet, då det bjuds på mathantverksprodukter och lokala råvaror så långt det är möjligt. Programmet går både på svenska och på finska.

Föreläsningarna hålls av:

  • Margot Wikström, bärodlare och mathantverkare från Tackork gård i Nagu. Wikström har gett mathantverket ett ansikte i Finland och har vunnit flera medaljer både i Finland och Sverige för sina sylter, marmelader och drycker. Hon föreläser under rubriken Varför blev jag mathantverkare? Miksi minusta tuli ruoka-artesaani?
  • Sinikka Piippo, botaniker, biolog och professor från Helsingfors universitet. Piippo är expert på medicinalväxter, örtmedicin, vilda växter samt frukt och bär. Hon har skrivit otaliga artiklar och böcker och är ordförande för Suomen sammalseura ry. Piippo föreläser under rubriken Artesaaniruoka terveysnäkökulmasta.
  • Eva Johansson, krögare på Pensar Syd i Nagu på somrarna och på Pensionat Mullfjället i Åre, Sverige på vintrarna. Johansson har stor erfarenhet av ekologiska produkter och att använda mathantverk i matlagningen. Hon föreläser under rubriken Varför vill jag servera och varför vill mina gäster äta mathantverk? Miksi haluan tarjoilla ja miksi vieraamme haluavat syödä artesaaniruoka?
  • Ruben Madsen, konsult från surströmmingsön Ulvön i Sverige. Madsen brukar kallas för surströmmingskungen och är känd för sina underhållande föreläsningar. Han är välmeriterad, kunnig och framför sitt budskap med personlighet och energi. Madsen föreläser om livet som mathantverkare, om de positiva dagarna och om att lyfta fram sin produkt.

Eftersom deltagarna i mathantverksdagarna kommer från hela Finland vill man i regionen visa upp sina pärlor. Det görs besök till lokala företag, denna gång till det lokala mikrobryggeriet Kimito bryggeri och till Närboden/Lähipuoti, där mathantverkaren Sabina Ekholm presenterar sitt företag och sina produkter. På fredag kväll tillreder tre åboländska kockar tillsammans en middag av lokala råvaror. Det är Mats Grönblom från Storfinnhova gård i Kimito, Gunilla Törnroos från Westers Trädgård i Kimito samt William Hellgren från restaurang Nestor´s Back Pocket på Korpo som får visa upp sin talang. I samband med middagen uppvaktas de nybakta matkantverkarna som genomgått den första utbildningen inom mathantverk i Finland. På lördag förmiddag finns de på plats och det finns möjlighet att bekanta sig med dem och deras mathantverksprodukter.

Mathantverksdagarna hålls 21-22.4.2017 på Storfinnhova gård i Kimito. Programmet för dagarna finns på Kustens mats webbsidor.

Vad är mathantverk?

Inom Mathantverk skapas unika produkter med rik smak, av hög kvalitet och med tydlig identitet. Produkterna tillverkas i huvudsak av lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och på den egna gården eller i det egna företaget. Kännetecknande för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Mathantverk tar gamla traditioner till heders eller förenar dem med nya innovationer.

Tilläggsinformation fås av
Kustens mat i Åboland, regionkoordinator Eija Lamsijärvi, tfn 040 702 3300, eija.lamsijarvi@kimitoon.fi
Kimitoöns kommun, företagsrådgivare Mats Nurmio, tfn 0400 539 179, mats.nurmio@kimitoon.fi

 

Gå till "FUI-pressmeddelanden"