30.11.2018

Yrkeshögskolan Novia med och utvecklar kommunikation i rymden

satellite 2771128 340

Tänk om vår region hade en egen plattform för att utveckla digital rymdekonomi? Det håller faktiskt på att hända!

Yrkeshögskolan Novia är genom projektet KvarkenSat med och utvecklar centret New Space Digital Economy Innovation Center, som ska ta vara på de möjligheter som finns inom digital ekonomi och kommunikation via satellit.

Samarbetsparter i projektet KvarkenSat är Yrkeshgskolan Novia, Vasa Universitet, Vasa Yrkeshögskola VAMK, Umeå Universitet, Aaltouniversitetet, Luleå tekniska universitet och Norges arktiske universitetet.

Vi välkomnar alla rymdentusiaster med på det första infotillfället. Här fokuserar vi på den roll Vasaregionen kan ha inom användning av rymddata i framtiden, och förklarar vilka möjligheter det finns inom rymden, och hur vi kan utveckla industrin med hjälp av applikationer i rymden.

Plats: Bock’s Corner
Tid: 5.12 klockan 8.30-13

Program:
8-9: Kaffe
9-12:
Introduction to new space economy/ Prof. Jaan Praks från Aalto universitetet föreläser om ämnet – Finlands föregångare i rymdutnyttjande: hans forskningsgrupp byggde Finlands första satellit.

Introduction to KvarkenSat program: Kendall Rutledge, Yrkeshögskolan Novia / Heidi Kuusniemi, Vasa Universitet/ Mari K Niemi, Innolab
Brainstorming I grupper, summering
12-13: Lunch

Vi kommer att använda de tankar och idéer vi får av våra lokala företag, organisationer och privatpersoner som vägledning för att för att utveckla satellituppdraget vidare.
Liknande evenemang kommer att ordnas i Sverige i början av nästa år.Mera information
Kendall Rutledge, Yrkeshögskolan Novia, tel: +358447805724,
Kendall.Rutledge@novia.fi

Heidi Kuusniemi, Vasa Universitet, Digital Economy
tel. +358 29 449 8504

 

Bild: Pixabay

Gå till "Nyheter "