25.9.2020

Projektverksamhet för äldre flyttade till nätet - Rosie bjuder in till digitala äventyr

en vit hund som ligger på golvet

Projektet ”Leva och lära – Oppia ikä kaikki”:s målsättning är att skapa samhörighet, minska känslan av ensamhet och bistå med aktiviteter för äldre (65+) i Jakobstadsregionen. Projektet fick komma på nya kreativa lösningar under coronapandemin när det inte var möjligt för äldre att samlas och träffas fysiskt.

Projektgruppen beslöt att erbjuda de äldre virtuellt humörhöjande program, och under sommaren publicerades första videon med sociala tjänstehunden Rosie.

Rosies matte, Nanette Westergård-Sjölund som jobbar vid Yrkeshögskolan Novia, har producerat projektets filmer, där tittaren får följa med Rosie och samtidigt delta i frågesport, klura ut rebus och ordjakt samt lösa matematikproblem.

Filmerna görs på finska och svenska och har ett lugnt tempo, med pigg musik. Svårighetsgraden minskar ju längre in i filmen man kommer, så att alla har möjlighet att aktiveras och utmanas.

- Syftet med filmerna är att vara humörhöjande och stimulerande. För en del äldre är det tillräcklig kognitiv stimulans att se på en söt hund som ler mot dem, medan andra behöver utmanas med rebusar och ledtrådar i olika svårighetsgrad, berättar Nanette Westergård-Sjölund.

Filmerna är också interaktiva, tittaren har möjlighet att ringa in sina svar och har då chansen att vinna ett pris. Filmerna med Besökshunden Rosie hittas på Facebook och kan även ses i Larsmo När-tv.

Projektet görs i samarbete mellan Yrkeshögskolan Novia och Jakobstads Åldringsvänner. Projektet har tidigare bland annat arrangerat föreläsningar, danser, allsångstillfälle och fysiska besök med sociala tjänstehundsteamet Nanette & Rosie med hundassisterade aktiviteter för äldre.

Projektet pågår under 2018 – 2020 och finansieras av Leader, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU), Aktion Österbotten och Svenska kulturfonden.

 

finansiärernas logon

Gå till "Nyheter "