26.5.2020

Projektet Matregion Nyland lanserar terroir-karta för potatis och andra livsmedel

Christos Granqvist nyhet

Yrkeshögskolan Novias projekt Matregion Nyland fortsätter kartlägga och utveckla den Nyländska matidentiteten och dess aktörer. I år har Christos Granqvist tagit över som projektledare.

Under våren 2020 har projektet fokuserat på att etablera kontakter inom det gastronomiska nätverket samt på att inkludera offentliga aktörer i projektet. I maj publicerades den första versionen av terroir- / GIS-kartan som fungerar som bas för fortsatt forskning om optimala odlingsplatser för projektets fokuslivsmedel; nypotatis, äppel, kulturspannmål och naturbeteskött.

Verktyget är uppbyggt enligt optimala odlingsomständigheter för potatis, samt offentligt material gällande jordtyp och markareal som redan bearbetas inom jordbruk. Med verktyget kan man se vilken odlingsareal i Nyland som lämpar sig bäst för potatisodling och under sommaren 2020 kommer verktyget att utvecklas mera och valideras för nypotatis och äppel. Terroir/GIS-kartan hittas på adressen http://arcg.is/0OrmHf

Verktyget har utarbetats i samarbete med studerande Eduardo Grisales Jaramillo vid Novia som hjälpt till med att utveckla verktyget som del av sitt examensarbete. Eduardo kommer fortsätta jobba med verktyget under sommaren.

Ny projektledare

Sen februari har Matregion Nyland en ny projektledare. Christos Granqvist från Kyrkslätt har fortsatt som projektledare efter Samuel Pettersson. Granqvist är välbekant med projektet sedan tidigare, eftersom han ingick i projektets styrgrupp.

- ”Projektet Matregion Nyland är ett intressant initiativ, och har en god bas som det är en glädje att få vidareutveckla med mitt nätverk” säger Christos Granqvist.

Christos är en passionerad landsbygdsutvecklare som via sin företagsverksamhet, bland annat har hjälpt småproducenter med deras digitala synlighet och marknadsföring. Tidigare projekt inkluderar ProLocalis, en mobilapp för att hitta lokala entreprenörer och tjänster, samt Suomen Pientuottajatukku, ett nätverk för att utveckla en stark inhemsk matkedja, vilket inkluderar utveckling av närmats webbutiken Kotitila.fi.

Tillsammans med familjen driver Christos även en liten djurgård för rescue-djur som heter ”Livefarmi”, som även fungerar som besöksgård.

Projektledare Christos Granqvist

Christos Granqvist, Projektledare och Livefarmi’s Lumikki, du kan följa besöksfarmen på sociala medier.

Om Matregion Nyland

Projektet har aktivt drivits sedan våren 2019 och har Campus Raseborg som bas. Målsättningen är att kartlägga den Nyländska matidentiteten genom att utveckla och skapa insikt om det Nyländska matnätverket och dess aktörer, samt att granska den Nyländska matkulturen med fyra olika tallrikar; nylänningens egen, turistens, den offentliga tallriken och exporttallriken. Projektet är finansierat av EU:s jordbruksfond, NTM-centralen samt Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden.

För mera information, vänligen kontakta
Yrkshögskolan Novia, projektledare Christos Granqvist, tfn 050 544 9957

 

 

Gå till "Nyheter "