11.12.2018

Pilgrimsleden St Olav Waterway fick certifiering

Capture6

Yrkeshögskolan Novia är med i projektet som utvecklar pilgrimsleden St Olav Waterway. Leden blir i och med certifieringen Finlands första europeiska kulturväg.

Den nya pilgrimsleden St Olav Waterway – S:t Olofs sjöled – Pyhän Olavin merireitti, har sedan den 6 december 2018 certifikat som officiell Olofsled i Norden. Genom certifieringen utvidgas Olofslederna, som alla leder till Trondheim, nu också till Finland och Åland.

Arbetet med att märka ut S:t Olofs sjöled med S:t Olofsmärken, från Åbo genom S:t Karins, Pargas, Nagu och Korpo, Kökar, Sottunga och fasta Åland, inleds omedelbart och beräknas vara klart i april 2019. På den svenska sidan från Grisslehamn norrut har utmärkningen redan inletts.
Sträckan Åbo-Trondheim är omkring 1 200 kilometer lång.

Projektet St Olav Waterway pågår hela 2019 och har en budget på omkring 1,5 miljoner euro.
Åbo Akademi är huvudman för projektet genom Centret för livslångt lärande (CLL). I projektet deltar åtta samarbetsparter, i Finland utöver Åbo Akademi (CLL), Pargas stad och Yrkeshögskolan Novia. Egentliga Finlands förbund är med som delfinansiär.
På Åland är föreningen Franciskus på Kökar och Sottunga kommun parter i projektet. För Ålands del är medfinansiären Ålands landskapsregering.

Åbo Akademi som är huvudman i projektet har sänt ut ett pressmeddelande som man kan läsa här.

För mera information, projektparterna i Finland:

Anna-Karin Abrahamsson, YH Novia, anna-karin.abrahamsson@novia.fi, tel 044 7623 390
Nina Söderlund, Åbo Akademi, projektets koordinator, nina.soderlund@abo.fi, tel. 050 527 8180
James Simpson, Pargas stad, james.simpson@pargas.fi, tel. 040 488 5977

Se också projektets webbplats: www.stolavwaterway.com

Gå till "Nyheter "