14.11.2018

Mathantverksdagar avslutar stort projekt vid Yrkeshögskolan Novia

jam 428094 340

Under tre års tid har projektet Kustens Mat samlat och utbildat mathantverkare i Svenskfinland och på Åland. Nu avslutas projektet i samband med Mathantverksdagarna i Fiskars 23-24 november, och presentationer av nya produkter runtom i Svenskfinland 16 november.

Vad är mathantverk, och vem kan kalla sig mathantverkare? Den saken har klarnat för ett åttiotal finlandssvenska matentusiaster med hjälp av Kustens mat, ett projekt som koordineras av Yrkeshögskolan Novia.

Projektet är ett samarbete mellan regionerna Österbotten, Åboland, Åland och Nyland som pågått sedan januari 2016. Under sin verksamhetsperiod har projektet lagt grunden till ett nytt nätverk i Svenskfinland och man har utbildat mathantverkare, lotsat dem vidare i sin livsmedelsförädling och hjälpt dem hitta tillväxtmöjligheter.

Jessica Kock från Nykarleby är en av de som gått utbildningen. Hon driver tillsammans med sin man Tommy Nyholm och hans far familjeföretaget Skogsjö gård i Munsala. Företaget bedriver ekologisk växtodling och ekologisk grisuppfödning.

- Vi har en gårdsbutik där vi säljer ekologiskt griskött och några förädlade produkter. Vi har gjort bl.a. färskkorv tidigare. Jag ville gå utbildningen för att få mera kunskap om företagande och om vidareförädling av kött, säger Kock.

Under utbildningen har deltagarna haft som uppgift att ta fram en ny mathantverksprodukt inom sitt specialiseringsområde. Nu är det dags för presentation.

- Jag valde att ta fram en ny färskkorv som slutprodukt, säger Kock. Vi har tidigare tävlat med färskorv i både FM i mathantverk och SM i mathantverk och fått pris för dem. Så det känns som att det är det jag bör fortsätta att satsa på, säger Kock.

Deltagarna presenterar sina produkter fredagen 16.11.2018 kl. 16.00 i Ekenäs, Vasa och Mariehamn.
Pressen är välkommen att delta:
Ekenäs
Yrkeshögskolan Novia, Raseborgsvägen 9
Kontaktperson: Ann-Louise Erlund, 044 799 8406, ann-louise.erlund@novia.fi

Mariehamn
Ålands yrkesgymnasium, Strandgatan 1
Kontaktperson: Harriet Strandvik, 0457 345 1039, harriet.strandvik@gymnasium.ax

Vasa
Yrkeshögskolan Novia, Wolffskavägen 33
Kontaktperson: Anna Häggkvist, 046-920 4870, anna@dynamohouse.fi

Efter att projektet tar slut kommer föreningen Mathantverk i Finland rf – Suomen Artesaaniruoka ry fortsätta att jobba för att begreppet Mathantverk etableras i Finland, för att utbildning i mathantverk ordnas och föreningen kommer dessutom att ta över arrangemangen för tävlingen FM i mathantverk som hittills skötts av projektet.

Hela Kustens Mat avslutas med ett seminarium i Fiskars 23-24 november. Pressen är välkommen under både fredag och lördag. På plats finns mathantverkare från alla ovannämnda regioner.

Mera information ger:
Heidi Barman-Geust, projektassistent vid Yrkeshögskolan Novia, tel: 044 449 8101

Program: https://www.novia.fi/kustensmat/home/mathantverksdagarfiskars/

 

Bild: pixabay

Gå till "Nyheter "