18.12.2018

Kolumn i VN: Vaccinera eller inte – vad skall man tro på?

vaccination 1215279 340

Anna Jansson, specialforskare vid Forskarkollegiet inom bioekonomi vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg, har skrivit en kolumn om att vaccinera- eller låta bli.

Varje dag tar vi emot information från alla håll och kanter. Hur skall vi välja vilka informationskällor vi kan lita på och som vi kan låta påverka våra beslut?
Forskningsresultat på många områden tycks ha förlorat sin trovärdighet bland allmänheten, och i stället kan det vara lätt att bli lockad av mera tillgänglig och snyggt paketerad information som man hittar i mängder på nätet.
Debatten kring vaccineringar är ett strålande exempel på en polariserad diskussion där Facebookinlägg och snack med kompisarna spelar en stor roll.

Vaccinering har påvisats vara ett tryggt, lätt och kostnadseffektivt sätt att utrota potentiellt livsfarliga sjukdomar. Därmed är det rationellt tänkt svårt att förstå hur en åsikt som uppkommit till exempel genom att följa med vissa kanaler på sociala medier ofta får mera uppmärksamhet än resultat som har införskaffats efter åratal av hårt arbete i forskningslaboratorierna.

Janssons kolumn publicerades i tidningen Västra Nyland, 18 december 2018. Läs hela kolumnen här: https://www.vastranyland.fi/artikel/vaccinera-eller-inte-vad-skall-man-tro-pa/

 

Bild: Pixabay

Gå till "Nyheter "