27.9.2019

FoU med på det nyskapande evenemanget MATCHing i Technobothnia

matching generellt massa

Torsdagen den 26.9 ordnades rekryteringsevenemanget MATCHingTechnobothnia, för att ge teknikstuderande möjlighet att knyta kontakt med företag som ställde ut på mässan. Hundratals studerande deltog från Novia, VAMK och Vasa Universitet. Med hjälp av färgkodning för olika studieämnen hittar studerande fram till de företagsmontrar som söker folk med just deras utbildning. Det erbjöds även möjlighet till att speeddata företagen. FoU vid Yrkeshögskolan Novia var med och arrangerade evenemanget via projektet Technobothnia Service Concept och projektledaren Shiva Sharma var värd för speeddatingen.

matching generellt speeddating2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Deltagarna tyckte det var roligt med något nytt och annorlunda och därför var det riktigt bra stämning i rummet. Tillfället lockade studerande som verkligen visste vad de ville ha. De blev satta under tidspress och gavs en fin chans att vässa pitchen av dem själva. På mindre än tre minuter skall de få fram sitt budskap, berättar Shiva.

I huvudsak var det företag som ställde ut på mässan men även Novias forskning och utvecklingsavdelning i Technobothnia, Hållbar Energiteknik, presenterade sin verksamhet för de besökande studerande.
- Vi vill att teknikstuderande ska känna till den forskning som sker på Novia och att det kan finnas möjligheter att utföra praktik på vår avdelning. Praktik i forsknings- och utvecklingsprojekt är en erfarenhet som ger studerande kunskap om att driva projekt och även kontakter med företag, säger projektledare Petra Ylitalo.

Med sig vid montern har hon Oskar Rantala, ingenjör i produktionsekonomi och Katrin Asplund, miljöingenjör. Oskar började jobba i projektet Infra-Botnia under studietiden med att kartlägga små- och medelstora infraföretags intresse för att arbeta utomlands. Han har efter det jobbat vidare som projektforskare och fortsätter stöda infraföretag i deras internationaliseringssatsningar. Katrin började under studietiden jobba i ett projekt om vindkraft och ett annat om renovering. Hon har efter det jobbat vidare som projektforskare i flera andra projekt.

matching5

Oskar Rantala och Katrin Asplund, tidigare Novia-studerande och numera forskare på FoU Hållbar energiteknik (foto: Petra Ylitalo)

Text: Petra Ylitalo
Foto: Anssi Turunen & Petra Ylitalo

 

Gå till "Nyheter "